Wpis z mikrobloga

Tymczasem na RIA Novosti zaprzecza się radzieckiej winie w zbrodni katyńskiej. Rosyjski historyk mówi, że już czas obalić rusofobiczne stanowisko szczekającej sabaki Polski niesłusznie przypisującej winę ZSRR.

Rosja ma niezbędne podstawy prawne i historyczne, z pomocą których trzeba raz na zawsze obalić oświadczenia Polski o rzekomym udziale ZSRR w masakrze polskich oficerów w Lesie Katyńskim

W kontekście bieżących wydarzeń myślę, że jest to kwestia numer jeden w naszej ideologicznej kontr-informacyjnej kontrwalce z tymi przejawami jawnej rusofobii w naukach historycznych, jakie narzucają nam dawni zagraniczni partnerzy. Dotyczy to przede wszystkim Polski jako jednego z najbardziej zaciekłych szczekających na nas psów” – powiedział Płotnikow.

„Wydaje mi się, że Polacy przeszli samych siebie pod względem dzisiejszej rusofobii. I na tle tych jawnie wrogich działań, na które teraz pozwalają wobec naszego kraju, sprawa katyńska jest nie tylko możliwa, ale powinna być podniesiona do tarczy” "Teraz jest najdogodniejszy moment, aby nasze oficjalne organy raz na zawsze wyparły się stanowiska Warszawy w sprawie Katynia. Podkreślam, że mamy ku temu pełne podstawy prawne i historyczne" - dodał rozmówca agencji.

Zdaniem części rosyjskich historyków egzekucje w Katyniu przeprowadzili naziści, a „sprawa katyńska” była prowokacją tajnych służb III Rzeszy, które chciały podzielić szeregi koalicji antyhitlerowskiej i do Polski, przez którą Armia Czerwona miała dotrzeć do granicy z Niemcami, przedstawiać to jako moskiewskie okrucieństwa.

https://ria.ru/20230413/katyn-1864942631.html

#rosja #ukraina #iiwojnaswiatowa #historia #neuropa
  • 9
To było do przewidzenia. Zawsze gdy pogarszają się stosunki polsko-rosyjskie, rosyjski aparat puszcza w obieg sprawę katyńską.
I kompletnie nie ma znaczenia, że ich obecny prezydent nie tylko przyznał, że odpowiedzialność za tę zbrodnię stoi po stronie ZSRR, ale także przekazał nam niezbędne dokumenty (z punktu widzenia ich logiki powinien być przez nich nazywany zdrajcą i za to odpowiedzieć, nieprawdaż?) Także propaganda dt. Katynia ma przede wszystkim działać na rosyjskie społeczeństwo.
Jeśli
@szurszur: Ależ zaskoczenie, przecież narracja w sprawie Katynia zaczęła się zmieniać lata temu. Najlepsze jest to, że ruskim kompletnie nie przeszkadza brak konsekwencji - ich obecny prezydent, którego tak popierają i szanują sam lata temu przyznawał winę ZSRR. Teraz twierdzi, że Polacy niesłusznie oskarżają o to ZSRR i nikt się nawet przez chwilę nie zastanowi czemu w takim razie wcześniej mówił co innego.
Jeśli byś zobaczył fora, które poruszają tematy IIWS, to byś zobaczył że wielu tam ruskich twierdzi, że to byli Niemcy.

@dom_perignon: Jeszcze konta nie miałes na wypoku, a już wrzucałem co Rosjanie pisza po forach:)

To było do przewidzenia. Zawsze gdy pogarszają się stosunki polsko-rosyjskie, rosyjski aparat puszcza w obieg sprawę katyńską.

@dom_perignon: Sprawa jest ciekawsza. Kilka dni temu prorosyjski polski historyk napisał tekst w którym stwierdził, że to Polska
@szurszur

Jeszcze konta nie miałes na wypoku, a już wrzucałem co Rosjanie pisza po forach:

No ja wiem, ale moją intencją było napisanie do ogółu osób czytających mój komentarz.

Sprawa jest ciekawsza. Kilka dni temu prorosyjski polski historyk ...

Przyznam bez bicia, że nie wiem który ale obstawiam, że publikuje na "Myśl Polska".