Wpis z mikrobloga

Hej,
Zastanawiam się dlaczego koledze szybciej ładują się mapki w grach.
Niby to tylko parę sekund, ale trochę mi to przeszkadza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przy szybkim benchmarku program wykrył błąd przy działaniu komputera - wydajność mojego zestawu jest słabsza od innych komputerów z takimi podzespołami. Zdjęcie w komentarzu.

Co może być powodem?

#pcmasterrace #komputery #grypc #csgo #pytaniedoeksperta
Helonzy - Hej, 
Zastanawiam się dlaczego koledze szybciej ładują się mapki w grach. 
...

źródło: porownanie

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
@10129: cholera, źle spojrzałem XD Jak wydajność twojego zestawu jest słabsza niż tych samych to może wynikać to z zawalonego dysku ssd rzeczami i wtedy mógł zwolnić
  • Odpowiedz
  • 1
@Helonzy a co do tego benchmarkowego ścieku, to tym się nie sugeruj. Pobierz 3d Mark TimeSpy i tam przeprowadź test i porównaj z innymi zestawami o takim samym CPU/GPU. Możesz podrzucić screena z wynikiem.
  • Odpowiedz
@Helonzy: W tym Benchmarku wyświetlane jest taktowanie twojego egzemplarza procesora jako rzeczywiste?
Dlaczego ono jest tak niskie?

Bazowo powinien mieć
Taktowanie rdzenia 3,7 GHz
Taktowanie w trybie turbo 4,6 GHz

Jakby miał chociaż przybliżone wartości między tymi - było by spoko.
A sam zobacz co masz - przetestuj w jakichś benchmarkach typu Cinebench, czy OCCT i sprawdź, czy rzeczywiście jest takie niskie.

Jeśli będzie takie - to wtedy będzie się można
maniek50005 - @Helonzy: W tym Benchmarku wyświetlane jest taktowanie twojego egzempla...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 XMP miałem wyłączony. Dzięki.
@Gorkel: CSGO, COD:MW2
@ChojaK System wykrywa 16 GB także dual chanel działa
@Ralphs niestety trzeba wykupić 3DMARK za 125 zł, więc trochę mi szkoda

Jeszcze mam jeden duży problem. Czasami przy uruchamianiu komputera nie włączą się. Nawet BIOS. Jedynie świeci środek obudowy i tyle. Muszę nacisnąć przycisk power żeby wyłączyć i włączyć. Za drugim/ trzecim razem dopiero się uruchamia. Mam tak od nowości.
  • Odpowiedz
@Helonzy: 1280x1024 vs 2560x1440
dziękuję zamykam temat.

Jeśli grasz w wyższej rozdzielczości, lub masz wyższe ustawienia grafiki w grze niż kolega to nie ma bata, musi się dłużej ładować
  • Odpowiedz
System wykrywa 16 GB także dual chanel działa

@Helonzy: bez duala też by wykrył jako 16GB, tylko by nie zapisywał do dwóch kości równolegle. ogólnie najłatwiej to chyba sprawdzić w cpuz (zakładka memory).

z tym co maniek napisał, możesz mieć włączony tryb eco na ryzenie jak faktycznie takie niskie takty. to by też trzeba sprawdzić czy boostuje normalnie.

proca najprościej przetestować darmowym cinebench
  • Odpowiedz
Kwestia rozdzielczości. 4:3 porównujesz do 2 k. Samo skalowanie już dużo czasu zajmuje. Miałem tak z alt tabowaniem przy 4:3 i custom resolution gdzie powrót na pulpit zajmował 2,3 sekundy bez wyłączonego skalowania.
  • Odpowiedz
@Helonzy: to brzmi jakbyś miał jakiś bardzo słaby ram (co przy adacie jest bardzo możliwe) i system nie chce wstać, albo z dyskiem coś chociaż wtedy przynajmniej do biosu powinno bez problemu się załadować.
Ustaw ram na 1.4v, powinno pomóc jeśli trafiłeś na słabszą sztukę.
  • Odpowiedz