Wpis z mikrobloga

#zloto #proba

Mireczki, dostałem od prababci już jakiś czas temu złotą bransoletkę. Nie jest jasne dla mnie jaka to próba, ponieważ widze tylko 83. Myślę, że jest to jeszcze ze związku radzieckiego. Mógłby mnie ktoś uświadomić co to jest za próba - tak z ciekawości.
bart129 - #złoto #próba

Mireczki, dostałem od prababci już jakiś czas temu złotą bra...

źródło: B3CAAAF8-AA13-4C6E-9EAC-D717A2EA7E05

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bart129: Nie ma takiej proby. Najprostszy sposob aby dowiedziec sie jaka jest zawartosc zlota to wizyta u zlotnika. Oni tam zetra kawaleczek na specjalnym kamieniu, poleja jakimis plynami i im wyjdzie jaka jest zawartosc czystego zlota w tej blyskotce.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kremufka2137: jak widać, nic więcej na tym nie ma. Gdzieś właśnie wyczytałem w internecie ze w związku radzieckim stosowano te próbę. Z tego co wiem i jakie dokumenty odnalazłem to pradziadkowie tam bywali. Wiec jest szansa ze to ze właśnie stamtąd i z taką próba. Tak mi się wydaje.
  • Odpowiedz
@bart129: ja bym obstawiał podobnie, tam wygląda jakby miała być 5 z przodu tylko się jakby obsunęła. Jeśli chcesz to wycenić to zapewne jakieś 80-90zl za gram w złomie, no chyba, że znajdziesz kogoś komu spodoba się bransoletka z historią.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kremufka2137: nie sprzedam tego nigdy. Te 200czy 400 zł nie jest warte wspomnień tej cudownej prababci. To po prostu pamiątka bezcenna dla mnie. Dzięki i życzę zdrówka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz