Wpis z mikrobloga

Im więcej korzystam z autostrady tym bardziej mi się ryjek cieszy jak widzę jakieś filmiki z szeryfami wjeżdżającymi na prawy pas przed tira, żeby potem powoli zwalniać.

O ile na początku miałem podejście "nie popieram ale rozumiem" to teraz mam po prostu "popieram" xD

Ostatnio mi już nerwy prawie puściły jak typ władował się mi tuż przed maskę i jakby wjechał ułamek sekundy później to już bym musiał może uciekać na pobocze, bo bym nie wyhamował bezpiecznie.

Tiry to po prostu rak i nie mogę się doczekac dnia kiedy na autostradzie zaczną latać jakieś drony, które będą ich pilnowały.

#samochody #tir
  • 19
@Murasame: Ja to niektórych kierowców zawodowych #!$%@?łbym prądem ale co się dziwić jak oni wiecznie gonią, bo spedytor ciśnie na termin. Albo jak ma lada chwile pauzę a do celu mu brakuje kilka km. Tu bardziej winny jest cały system szybciej, szybciej i jeszcze szybciej. Wszyscy chcą mieć wszystko na wczoraj, no i później takie kwiatki wychodzą.
@PfefferWerfer:
Za bezwzględnym zakazem nie jestem. Co zrobisz, jak Ci się trafi w osobówce jakiś lokalny kapelusznik co się boi/nie śpieszy - i jedzie sobie 70?...
Prędzej za lotnymi patrolami kontrolującymi wyprzedzanie ze zbyt małą różnicą prędkości - i wtedy srogi mandat.
@sierpien22: Odcinkowe znaki dopuszczające wyprzedzanie zamiast odcinkowych znaków zakazujących go. Różnice prędkości, odcinkowe pomiary odległości między pojazdami, lotne patrole - to wszystko ma zbyt małą skuteczność/wykrywalność i jest ignorowane przez szeryfów.

Ewentualnie proponuję wprowadzenie do kodeksu nowego znaku - zakaz wyprzedzania pojazdów ciężarowych przez pojazdy ciężarowe.
@PfefferWerfer:
Ja nie wierzę w maksymę, że nie liczy się dolegliwość kary a jej nieuchronność. Nawet zabójstw - mimo kierowania maksymalnych wysiłków - nie udaje się wyeliminować.
Za to niech sobie szeryf szeryfuje, ale jak raz na rok go złapią to 100 tysięcy. Dajmy na to :) Albo raczej mandat normalny - za to zatrzymanie uprawnień na rok.
"zakaz wyprzedzania pojazdów ciężarowych przez pojazdy ciężarowe."
Mam niejakie wrażenie, że przeładowana ciężarówka
@sierpien22:

Co zrobisz, jak Ci się trafi w osobówce jakiś lokalny kapelusznik co się boi/nie śpieszy - i jedzie sobie 70?...

Ech te bajeczki. 99% przypadków to powolne wyprzedzanie się dwóch ciężarówek a zawsze pojawi się agument o skuterze jadącym prawym pasem.
@Murasame:
Ależ zgadzam się z Tobą - problemem są wyścigi żółwi. ALE takie kapeluszniki też się zdarzają (i mnie z osobówki), więc nie można ustanowić takiego prostego przepisu, że ciężarówkom NIGDY nie wolno wyprzedzać.
Mam niejakie wrażenie, że przeładowana ciężarówka też może zamulać poniżej 90...

więc nie można ustanowić takiego prostego przepisu, że ciężarówkom NIGDY nie wolno wyprzedzać.

@sierpien22: Słowacja tak zrobiła, świat się nie skończył, nawet normalnie załadowane ciężarówki w terenie górskim zamulają do 30 km/h pod górę. Nikt nie protestuje, ciężarówki jadą sznureczkiem gęsiego, a ruch został upłynniony. Przyjdzie i czas na nas.
@PfefferWerfer:
A to nie wiem - nie byłem na Słowacji. A jak ktoś jednak wyprzedza - to jak często go łapią i co mu robią?

Jeździłem kiedyś w ramach wakacji po Czechach. Zupełnie inna kultura i wśród osobówek. Między miastami wszyscy równo z przepisem - w miastach i miasteczkach też. Dopiero w okolicach Pragi pojawiali się tacy, którym się strasznie śpieszyło.
@sierpien22: Nie mam statystyk słowackich ( ͡° ͜ʖ ͡°) Są kamery na autostradzie, są patrole i są ludzie którzy normalnie wysyłają zdjęcia na policję jak ich #!$%@? wyścig wyprzedzających się ślimaków. Policja przysyła ci mandat (do 200€).

Z ciekawostek to jest też obowiązkowa prędkość minimalna dla osobówek na autostradzie - 80 km/h żeby uniknąć twojego wątku kapeluszników, tutaj znalazłem karę 50€ za zamulanie.
@PfefferWerfer: skoro jesteś zawodowym kierowcą to może mi tu odpowiesz. Po #!$%@? są te wyścigi słoni? To żadna uszczypliwość, a ciekawość.

Jestem w stanie zrozumieć kierowcę BMW który #!$%@? i mryga długimi, ale za wała nie jestem w stanie wykminić tych wyścigów naczep. Gdyby gość wyprzedzał bo #!$%@? to ok, ale oni wymieniają się kto komu siedzi na zderzaku
@longstar:
1) Kierowcy to często mądrale i glupiomadre prostaki, więc lubią być we wszystkim najlepsi, w jechaniu 0,5km/u szybciej też
2) Teoretycznie jadąc jakąś daleką trasę do Holandii/Anglii musisz jechać ile fabryka dała żeby zdążyć wrócić na bazę pod koniec tygodnia, ale faktycznie to cały uzysk tracisz po pierwszym korku w Niemczech.
3) Wygodniej się jedzie gdy nie musisz być na czuwaniu w razie hamowania awaryjnego i lepiej być pierwszym w
@Murasame: ja bym dla tirów zwiększył kary. 5 razy wyższe niż dla osobówek. Często się zastanawiam czy debile z ciężarówek nie skończyli podstawówki, ale potem sobie zdaje sprawę że gdyby skończyli to nie jeździliby na tirach. Pomijam już wyprzedzanie się na autostradzie (bo nie wierzę że którykolwiek policzył ile faktycznie czasu zaoszczędzi na całej trasie jadąc o 1km na godzinę więcej), ale najgorsze jest nie trzymanie dystansu, ile razy debil siedział