Wpis z mikrobloga

@gracilis: żona została testerem po 3 miesięcznym kursie, znalazła pracę prawie odrazu, a ja pentesterem w 8 miesięcy w 2020 (wybuch pandemii i dramat dla juniorów) wiec jak najbardziej jest to możliwe, tylko zacznij się uczyc i nie licz na wielkie pieniądze na start, tester manualny to takie 4500 brutto, a ja dostałem 2 lata temu 6500k brutto, po roku zmienilem pracę i mam 15700, trzeba sie przemęczyć. Powodzenia życzę !
@gracilis: Da się, sam mam podobne doświadczenia, choć to było jakies 5 lat temu.
Co bym zrobi teraz? Pewnie skupił się na mocnym ogarnięciu JS i podstawowym React / Next. Do tego koniecznie jakiej własne projekty na Github, żeby mieć co pokazać na rekrutacjach.
@hard1: 5 lat to jest epoka jeśli chodzi o rynek IT, co mu da github jak go nawet na rozmowę nie zaproszą? xD Firmy już ludzi bez expa nie biorą, a jeśli już to wśród studentów, bo chociaż wiadomo, że się interesował wcześniej, a nie jest kolejnym rozwozicielem pizzy który dał się złapać na reklamę bootcampu xD

@cyjannn: jest 87 ofert na junior testera na just join (9 na remote
masz jakiś 1% szans żeby bez studiów kierunkowych, wcześniejszego zainteresowania tematem albo staży, po 8msc nauki znaleźć pracę jako junior.

@Przegrywek123: jeśli poświęci odpowiednią ilość czasu to ma 100% szans
mały procent o którym piszesz to bym powiedział że dotyczy ogólnej ilosci ludzi ktora ma zapał na początku a potem rezygnuja po 2 miesiacach i odpadaja
@gracilis: wejdz na tego CSS-a z dodatku Wykop X https://userstyles.world/style/8174/wykop-x (przycisk Install wyswietli Ci całego CSS-a)

i znajdz linijkę 3292:

section.stream.microblog > div.content > section.entry:not(.own):not(.reply):not(:has(div.wrapper button)):not(:has(> article > div.edit-wrapper > div.content > section.entry-content > div.wrapper > a[href^={"\/tag\/"}]))
Odpisz mi co według Ciebie robi ta linijka i jak działa

To prosty CSS, a w takim gównie trzeba się babrać na froncie każdego dnia XD.
Także zastanow sie czy na pewno chcesz marnować
@Aureos: xD https://justjoin.it/all/javascript/junior - 33 oferty, 9 remote - więc hojnie załóżmy, że łącznie (na ten moment, za rok będzie mniej podejrzewam) ma do wyboru z 15 ofert. Połowa z nich to node/fullstack - zostaje 8, z czego z 4 to inny framework (vue/angu albo jakiś wordpress). Na każdą z tych ofert lecą CVki w setkach. Połowa tych ludzi to ludzie, którzy się dowiedzieli że dużo płaco (on się wlicza) i
Firmy nie biorą już ludzi bez doświadczenia, bo jedyne co robią, to #!$%@?ą.

@Przegrywek123: dokladnie te same teksty słyszałem od ludzi jak sam się przebranżawiałem

z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze jesli poswiecisz odpowiednia ilosc czasu, to powyzej pewnego poziomu wiedzy nie ma opcji zeby w koncu nie dostac pracy, po prostu musisz osiagnac ten poziom i stworzyc solidne portfolio, a to nie jest proste
@Aureos: to ja z własnego doświadczenia powiem, że jak nie widzę wpisu w CV z wcześniejszym stażem, to #!$%@? CV. (Tzn, robiłem, jak jeszcze przyjmowaliśmy juniorów). Zrozum że nikomu nawet się nie chce przeglądać już tych CVek i "portfolio", bo w każdym jest to samo. A nie masz 100 ofert jak rok temu, żeby próbować i próbować, a #!$%@? 4 XD Można siedzieć rok, dwa, trzy i się uczyć, jasne -
@Przegrywek123: masz sporo racji, ale troche nie doceniasz skali prawdopodobieństwa. Teraz jest mało ofert, za rok może będzie więcej. Jeśli masz dobre portfolio i ogarniasz teorię, to po wysłaniu 100 czy 200 CV na pewno jakaś firma się znajdzie która przyjmie kogoś bez doświadczenia. A tyle CV można wysłać w 2-3 miesiące, bo mozesz tez spamowac na ogloszenia na mida i liczyc na szczescie + wysylac za granice. Próg o którym
@gracilis: Jezeli przez te 8 miesięcy będziesz siedzieć po 10h dziennie to wystarczy - ale mało kto ma taką dyscyplinę i o to się to wszystko rozbija.

Przeciętnie nauka na programistę trwa 2-3 lata, ale wiadomo jak to jest - 4h poniedziałek, 4h wtorek, środę przyjdziesz później i tylko 1h,w czwartek w ogóle ci coś wypadło, i albo w piątek wrócisz do siedzenia 4h albo odpadasz z nauki i zaczynasz od
@Aureos: No tylko problem jest taki, że skala prawdopodobieństwa działa na twoją niekorzyść. Wyślij 200 CV, na 4 oferty, które podlinkowałem, powodzenia XD Nie, ofert nie będzie więcej za rok, bo ilość ludzi, którzy chcą do "magicznej krainy IT" wzrasta.
A trend jest jaki jest - masz 300 osób, 150 z nich to samouki, gdzie może 10 jest ogarniętych, drugie to studenciaki, gdzie z 50 jest ogarniętych. Optymalizacja w tym przypadku,
@Noniusz: dokładnie. Nawet już jestem i pracuje ale warunki pracy są tragiczne. Opisałem ile papierologii muszę zrobić w poprzednim poście. Ciągle grożenie karami i że ktoś wsadzi mnie do więzienia itd. Tak się nie da żyć. A mobbing wśród lekarzy jest na poziomie tego z wczesnego PRL albo epoki przemysłowej.
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@witam-andrzeej daj spokój, od czasu pandemii to jest masakra. Nawet będąc studentem z kierunku technicznego IT nie mogę znaleźć żadnych ofert bo ich po prostu nie ma. Większość firm całkowicie wstrzymała rekrutację na juniora i nie przyjmują ludzi bez doświadczenia. A więc nie można tego doświadczenia zdobyć. I to już trwa od 2021 roku.
@gracilis ale ty jesteś życiowo chaotyczny, front end nagle XD dopiero mówiłeś o stażu, ten jest tylko roczny, później zmieniasz środowisko na takie jakie chcesz.
Słaba psycha, kibicuję, ale nie wróżę z takim podejściem sukcesów.
@master4342: może robisz gówniane CV, zarówno ja jak i żona nie mieliśmy wiele wspólnego z IT, ale po technicznych studiach - ja mechatronika, ona zarządzenie i inżynieria produkcji, oboje przebranzowilismy jakieś 2 lata temu. albo dajcie sobie spokój z programowaniem, jest ciężkie, rynek juniorów się zapchał a nie oszukujmy się większość ludzi ciągnie do tego ze względu na kasę a ta jest już większa w innych sektorach IT tak jak mówię
@gracilis: taaaaaaak xD do pentestów też mówili i pisali wszędzie ze trzeba programować, a przez dwa lata nie napisałem linijki kodu. Trzeba rozumieć składnie wielu języków, żeby rozumieć gdzie jaki atak zastosować/wstrzyknąć kod podczas testów, samo programowanie jest przydatne a nawet potrzebne żeby wbić na kilka leveli wyżej np. red team ale żeby wbić do branży to nawet nikt nie pyta o znajomość programowania na rozmowach o pracę
@Noniusz: dokładnie. Nawet już jestem i pracuje ale warunki pracy są tragiczne. Opisałem ile papierologii muszę zrobić w poprzednim poście.

@gracilis: właśnie przeglądałem Twoje inne wpisy. To nieźle. Ja po 4 roku lekarskiego zrezygnowałem. Jak zobaczyłem na praktykach (w tym miesiąc w szpitalu w Szwajcarii) jak ta praca wygląda, to mi się odechciało. Poszedłem na informatykę i zaraz mam egzamin inżynierski. xd

Kiedy doszedłeś do wniosku, że nie chcesz pracować
@Noniusz: finansowo to pewnie stoisz jak lek.specjalista albo lepiej.
Jak na studiach zobaczyłem, że nie ma tutaj żadnych możliwości rozwoju, mobbing, ryzyko wiezienia i odszkodowania, procesy o błędy, braki kadrowe, biurokracja, burder w zarządzaniu.
To nie ma nic wspólnego z leczeniem tylko użeranie się administracją, brakami w szpitalu i pretensjami ludźmi. Medycyny to jest może 10%
@Nieuk15k: mam w dupie co zrobisz, podaje Ci tylko jaka jest możliwość, zaakceptuj to jak wygląda rynek (chociaż w tych czasach duża cześć ofert w IT jest full remote) albo siedz cicho w swoim pierdziszewie dolnym i nie irytuj ludzi swoimi narzekaniami, jakaś firma oferuje darmowy kurs z możliwością załatwienia pracy a ksieciuniowi dalej nie odpowiada, dałem tylko przykład, rób co chcesz typie, myślisz że mi zależy na Twoim komforcie życia