Wpis z mikrobloga

Mirki, mam od 2 miesięcy nowy akumulator i nagle w ciągu dwóch dni się rozładował.. Najpierw był problem z odpaleniem a potem drugiego dnia już nie odpalił w ogóle, to na zewnątrz na plusie.. Nie wiem co jest przyczyną ale może ktoś miał podobny problem. Nie zostawiłam go też przez przypadek na światłach. Jedyne co muszę mieć włączone podczas jazdy (wraz z uchylonymi oknami) to nawiew w aucie bo nie mam go na przednia szybę (panel ma jakąś usterke). Na noc zostawiam funkcje tak jak mam podczas jazdy. Opel Astra 2000, 1.7tdi

Nie oczekuje rozwiązania problemu, ale może nakierujecie i nie bijcie jeśli coś zrobiłam z głupoty, nie specjalnie.

#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
  • 6
@cirilla1989: sprawdź ładowanie (odpalasz furę i sprawdzasz miernikiem napięcie na aku, ma być 13,6-14,5 V) oraz pobór prądu na postoju (wyłączasz silnik, otwierasz maskę, zamykasz drzwi, podpinasz się pod akumulator multimetrem i sprawdzasz pobór prądu po kilku(nastu) minutach (zamknięte auto kluczykiem)) - ma być od 0 do 0,04 A. Jak będzie więcej, to coś bierze prąd i rozładowuje aku na postoju. Odpinasz po kolei bezpieczniki i sprawdzasz znowu - trwa to