Wpis z mikrobloga

Jak myślicie eksperci wykopowi, jak przewidujecie, ile procentowo jest szans, że Ukraina ten konflikt przegra? Zewsząd spływają wiadomości o nowej planowanej ofensywie Rosji za kilkanaście tygodni, podobno lepiej zaplanowanej. Są też głosy, że produkcja ciężkiego sprzętu w Rosji trwa w najlepsze, bo cały kraj został przestawiony w tryb wojenny. Pogłoski o okrążeniu Bachmutu, stratach ukraińskich, dołączenia Białorusi itd. Niepokojąco to wygląda przynajmniej w powyższych zapowiedziach, stąd moje pytanie. Wygrana Rosji była by katastrofą.
#ukraina #wojna #rosja
Van-der-Ledre - Jak myślicie eksperci wykopowi, jak przewidujecie, ile procentowo jes...

źródło: 2023

Pobierz
  • 19
@Van-der-Ledre: A co znaczy wygrać / przegrać? Niektórzy mówią jak np. Wolski, że Ukraina już wygrała, bo Rosja miała na celu przejęcie całej Ukrainy i jej się to nie udało.

Ukraina przegrywa i przegra tę wojnę, bo:
- Nie ma realnych szans, że odbiją Krym, ani nawet realnych szans, że odzyskają tereny do morza Czarnego.
- Na wojnie poległo przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy ludzi, a do końca konfliktu mogą to być nawet
Mnie również wydaje się że Ukraina przegra. Może nie w sposób taki ze to Państwo kompletnie upadnie, ale napewno nie odzyskają Krymu etc. Wydaje mi się że w konsekwencji nastąpi jakiś podział, może pójdą w stronę zmniejszenia kraju na rzecz świętego spokoju, typu Korea Północna - południowa. Ale co dalej z gospodarka z to nie wiem. Ciężko to widzę, kto tam będzie chciał inwestować... sytuacja nie do pozazdroszczenia mili Panstwo. Jakkolwiek byśmy
@Van-der-Ledre: Pytanie jest trochę źle zadane. Kluczową kwestią jest tu jaką decyzje podejmie USA i Chiny.

Ukraina i rosja są gospodarczymi karzełkami i nie są podmiotami w obecnie toczącej się walce o ustalenie nowego ładu światowego (jedyny argument rosji, czyli straszenie rozszerzonym samobójstwem za pomocą atomu raczej na nikim nie robi wrażenia), w USA trwają zapewne kalkulacje jak mocno wykrwawić rosję, czy usunąć putina czy nie, czy są szanse żeby włączyć
@Van-der-Ledre: Ukraina przegrała w momencie kiedy po odbiciu terenów utraconych na początku wojny i pogonieniu ruskich za Dniepr, włączył im się tryb berserka i zaczęli od jakiegoś czasu brnąć w bezsensowną wojnę na wyniszczenie. Oni obronili niepodległość a Rosja rosyjskojęzyczne tereny. Wszystko wszystkim się zgadza, a jednak nikt nie myśli o tym żeby w końcu usiąść i pogadać co dalej...
@Van-der-Ledre: Nam zaburza zdrowy pogląd na sprawę tępa propaganda Ukraińców - nie wiem co mająca na celu, rozumiem,że z początku chodziło o morale - że Rosja to totalne łamagi, sprzętu starczy im na 2 tygodnie, miesiące, że nic nie potrafią - fakt, że przeliczyli się z tym zdobyciem kraju w trzy dni, ale prawdziwy obraz też nie jest tak optymistyczny jak niektórzy - non stop widoczni w gorących - jak mniemam
@Van-der-Ledre: Wojna zakończy się najprawdopodobniej zwycięstwem Rosji i rozejmem na linii Dniepru. Ukraina pozostanie państwem rolniczym i słabym, a Rosja będzie przez kilka lat odbudowywać swój potencjał militarny. Z kolei znaczenie politycznie Polski w regionie znacznie wzrośnie.