Wpis z mikrobloga

#bascom #programowanie

Czy pisał ktoś kiedyś program na MEGA8-16PU do obsługi termometru LM35 i wyświetlania wyniku na wyświetlacz LCD? Głównie chodzi o część konfiguracja/odczyt ADC. Całkiem tego sporo na googlach ale niestety dużo w C oraz kawałków kodów z błędami.
  • 21
  • Odpowiedz
@Analityk: aj po co na PW w sumie. Chodzi mi o programik obsługi ADC w tym mikro. Chciałbym LM35 podłączyć do pinu np PC6 i wyrzucić wynik konwersji ADC na wyświetlacz LCD. Tylko tyle ale z programowania orłem nie jestem. Zrobiłem już program do obsługi LCD oraz klawiatury numerycznej i wszystko śmiga. Wybieram sobie np nr 1 na klawiaturze i "1" podawana jest na dany port. Teraz chciałbym móc jeszcze zrobić
  • Odpowiedz
@2green: Mam doświadczenie z DS28B20 i ADC a nie mam z LM35. Zależy czego potrzebujesz.

Bascom ma wbudowaną obsługę 1wire.

tu

zobacz jak to jest rozwiązane.

1wwrite, 1wread,

config 1wire portc.6

1wsearchfirst, 1wsearchnext ... easy as imposible
  • Odpowiedz
@Analityk: Zakres od 0-150 stopni Celsjusza. Dokładność bez szału - nawet 0,5 będzie ok byle pomiar nie latał jak szmata na wietrze. Rozdzielczość 0,5 stopnia jeśli wiesz o co mi chodzi :)
  • Odpowiedz
@Analityk: Właśnie nad tym rozmyślam. Chcę zbadać TDA2030A a własciwie jego funkcję automatycznego wyłączania po przekroczeniu 120 stopni. Niby 125 byłoby idealnie ale zastanawiam się, czy np nie będzie na tyle złośliwy, że wyłączy się dopiero przy 140 albo 130. Nieeeee no... Chyba bardziej w druga stronę. Pewnie będzie ze 115 i padnie. 125 myślę, że będzie ok!
  • Odpowiedz