O zgrozo, dlaczego coraz więcej ludzi w telewizji i radiu zamiast skupiać się, to fokusuje się? Przecież zwariować można, jeszcze żeby było jakieś uzasadnienie, żeby ten anglicyzm był krótszy, ale no #!$%@? nie. Gardzę.
@MaNiEk1: A jak inaczej powiedzieć? Niby można streścić, ale to jednak nie to samo. Skoro już wszyscy wiedzą co to briefing, to przecież każdy zrozumie zbriefować.
@MaNiEk1: Dlaczego Cię to irytuje? Naprawdę nie rozumiem takiego zachowania. Czemu denerwuje Cię to, że nasz język jest wzbogacany, że ułatwia się wyrażanie swoich myśli w bardziej precyzyjny sposób?
@Keffiro: Wzbogacany przez zapożyczenia z innych języków. Rusycyzmy i germanizmy są już zbyt głęboko zakorzenione, dlatego nic się z nimi nie zrobi. Czasami ciężko nawet niektórym je odróżnić.
@Keffiro: Irytują mnie, po prostu mnie irytują, słuchając takiej osoby czuję się dziwnie i ma u mnie w pewnym sensie 'minusa'. Jak sobie chcesz, to sobie używaj, nikt Ci nie zabroni. Wylewam tu tylko #gorzkiezale.
@Keffiro: briefing to jest raczej odprawa - u nas mówi się briefing prasowy w określeniu do... konferencji prasowej czyli okoliczności która ma swoją nazwę
@Cointreau: A kto tworzy język? Jakiś malkontent, który tylko wyłapuje nieczyste językowo wyrażenia i potępia ich użycie? Słowniki, które prawie zawsze są nieaktualne, bo ciężko jest na bieżąco edytować (no… w dobie Internetu jednak trochę łatwiej) wciąż zmieniające się definicje? Czy może ludzie, którzy używają danego języka i to oni najlepiej wiedzą co chcą powiedzieć i jak chcą to zrobić?
@Keffiro: masz rację, uzus swoje, norma swoje. Może kiedyś wejdzie do normy ale i tak mnie irytuje. I nic tego nie zmieni. Są też słowa przyjęte które mnie irytują i też staram się ich unikać.
nie no jak czytam wykop, to wychodzi ze zarabia sie tutaj wiecej niz na zachodzie, gdzie nie mamy zadnego duzego korpo, a jestesmy tania sila robocza dla nich
#jezyki #jezykpolski #jezykpolskitrudnajezyka #debilnezapozyczenia
O i jeszcze transparentny.
Transparentny? No chyba żartujesz. Co Ci nie pasuje w tym wyrazie?