Aktywne Wpisy
TurboEgo +77
czy jak człowiekowi resztki mózgu się starzeją to idzie na ryby, grzyby i interesuje się olimpiadą, gałą i polityką?
Nie znam ani jednej osoby w wieku do 25 r.ż. która by była zainteresowana powyższą tematyką (tzw boomerskim hobby) xD
Nie znam ani jednej osoby w wieku do 25 r.ż. która by była zainteresowana powyższą tematyką (tzw boomerskim hobby) xD
kontophone +191
Czemu kontrakty futures na waluty mają, hm... dziwny rozkład płynności?
FUSDF23 (styczniowy) - wczoraj 45 sztuk obrotu,
FUSDH23 (marcowy) - wczoraj prawie 6000 sztuk obrotu.
Z czego wynika taki przeskok? Na indeksowych najpłynniejszy jest zawsze kontrakt o najbliższym terminie zapadalności (spekuła się przenosi na parę dni przed wygasaniem), a na walutowych takie różnice obserwuję od dłuższego czasu.
#gielda
Lepiej na przykład "przewidzieć przyszłość" kupując dany kontrakt na dalszą przyszłość. Np. nie jeden dm, czy fundusz "wiedzieli" że USDPLN spadnie z 5 zł
@SISMI6: Na fucie to by było ponad 13x powiększenie depo, nei tam 33% zarobku.
Konrakt styczniowy FUSDF23 - kończy się z tego co widzę 20-01-2023
Marcowy FUSDH23 - kończy się 17-03-2023
Nie wiem jakie są cykle życia tych konkretnych kontraktów, ale wygląda na to, że styczniowy już nie jest aktywnym konkraktem i zaraz zostanie wykonany. Jest teraz pewnie w jakimś okresie rozliczania czy dostarczania tego na co opiewa. Więc nikt już się na nim nie bawi (spekuluje), a na marcowym jest spory obrót,
@azmar: Styczniowy jest w obrocie, wykonanie za tydzień, na futuresach indeksowych jednak przeniesienie wykonuje się dzień-dwa przed.
Emitent takich instrumentów opierających się na kontraktach terminowych jako instrumencie bazowym określa, kiedy następuje przepięcie się na nowy konktrakt - np. 10
@azmar: Ale to wiemy czy niezbyt? Jedyne gdzie widziałbym sens to fundusze zagraniczne niwelujące ryzyko walutowe przy spekulowaniu na bananie - ale matko boska, to by było dziwne jakby się pieprzyli z futuresami zamiast forwardem szytym na miarę.
@azmar: Wątpię. Obroty na kontraktach zapdających kiedy indziej niż w ostatnim miechu kwartału są niskie.
I ciekawostka chyba rozwiązująca zagadkę: te z marca, czerwca, września i grudnia są notowane dłużej niż z pozostałych miesięcy. Obecnie w obrocie są grudniowy i
@Filipterka25: Ja nie wiem, trzebaby poszukać. Bazuje moje spekulacje na tym jak działają np. produkty na surowce, gdzie widać podobną sezonowość konraktów terminowych jaką zaobserwowałeś tutaj.
@Filipterka25: Czytałem też, że kontrakty dzielą się na aktywne i nieaktywne (active/inactive), gdzie #!$%@?ą się właśnie odpowiednio większym bądź mniejszym ruchem. Aktywne są też chyba dłużej żywe, czyli wcześniej odpalane - może
@azmar: Ma w kwestii momentu wporwadzenia do obrotu - na GPW obraca się kontraktami:
- na trzy kolejne miesiące,
- oraz na trzy kolejne miesiące kończące kwartały z
Masz do wyboru: -rolowanie co miesiąc, 2 na 3 razy z szerokimi spreadami i niską płynnością, bo nikt z tych kontraktów nie korzysta
-rolowanie co 3 miesiące, z wąskimi spreadami i dobrą płynnością
Druga opcja jest tańsza, nawet jeżeli nie jest idealnie szytym na miarę hedgem ryzyka walutowego.
Podobna sytuacja jest np. na ropie - tradycyjnie handlowana na kontraktach wygasających w czerwcu i grudniu, czy na złocie- najbardziej popularne