Wpis z mikrobloga

Mam głupie pytanie, a nawet bardzo.

Czemu kontrakty futures na waluty mają, hm... dziwny rozkład płynności?

FUSDF23 (styczniowy) - wczoraj 45 sztuk obrotu,
FUSDH23 (marcowy) - wczoraj prawie 6000 sztuk obrotu.

Z czego wynika taki przeskok? Na indeksowych najpłynniejszy jest zawsze kontrakt o najbliższym terminie zapadalności (spekuła się przenosi na parę dni przed wygasaniem), a na walutowych takie różnice obserwuję od dłuższego czasu.

#gielda
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Filipterka25: musisz sam poczuć czym są kontrakty futures. Kupujesz tak na prawdę przyszłość. Duzi inwestorzy, którzy mają duży hajs i duży depo mogą sobie pozwolić na większe ruchy. Zazwyczaj np. kontrakty swap czy forward na waluty są powiązane w portfelu danego funduszu z futures. Rodzaj hedge.

Lepiej na przykład "przewidzieć przyszłość" kupując dany kontrakt na dalszą przyszłość. Np. nie jeden dm, czy fundusz "wiedzieli" że USDPLN spadnie z 5 zł
  • Odpowiedz
@SISMI6: To też nie wyjaśnia czemu popularniejsze są marcówki od styczniowych - jedyne co tam widzę to większą bazę.

kupujesz 5 zł za 1 usd, a potem kupujesz 1 usd za 3 zł. Zarobek 2 zł na 1 usd. Ponad 33% zarobku na samej walucie

@SISMI6: Na fucie to by było ponad 13x powiększenie depo, nei tam 33% zarobku.
  • Odpowiedz
@Filipterka25:
Konrakt styczniowy FUSDF23 - kończy się z tego co widzę 20-01-2023
Marcowy FUSDH23 - kończy się 17-03-2023

Nie wiem jakie są cykle życia tych konkretnych kontraktów, ale wygląda na to, że styczniowy już nie jest aktywnym konkraktem i zaraz zostanie wykonany. Jest teraz pewnie w jakimś okresie rozliczania czy dostarczania tego na co opiewa. Więc nikt już się na nim nie bawi (spekuluje), a na marcowym jest spory obrót,
azmar - @Filipterka25: 
Konrakt styczniowy FUSDF23 - kończy się z tego co widzę 20-0...

źródło: comment_1673709621JqqCJTwdyEbF92om9Z5rje.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Nie wiem jakie są cykle życia tych konkretnych kontraktów, ale wygląda na to, że styczniowy już nie jest aktywnym konkraktem i zaraz zostanie wykonany. Jest teraz pewnie w jakimś okresie rozliczania czy dostarczania tego na co opiewa

@azmar: Styczniowy jest w obrocie, wykonanie za tydzień, na futuresach indeksowych jednak przeniesienie wykonuje się dzień-dwa przed.
  • Odpowiedz
@Filipterka25: Może sobie być w obrocie, ale nikt nim nie obraca jak widzisz. Dlaczego tak jest? Mogę tylko spekulować, bo nie znam ich specyfiki. Na tych kontraktach mogą być oparte jakieś inne produkty strukturyzowane, które mają nieskończony czas życia i nie trzeba samemu nic na nim rollować itp.

Emitent takich instrumentów opierających się na kontraktach terminowych jako instrumencie bazowym określa, kiedy następuje przepięcie się na nowy konktrakt - np. 10
  • Odpowiedz
Na tych kontraktach mogą być oparte jakieś inne produkty strukturyzowane

@azmar: Ale to wiemy czy niezbyt? Jedyne gdzie widziałbym sens to fundusze zagraniczne niwelujące ryzyko walutowe przy spekulowaniu na bananie - ale matko boska, to by było dziwne jakby się pieprzyli z futuresami zamiast forwardem szytym na miarę.
  • Odpowiedz
Emitent takich instrumentów opierających się na kontraktach terminowych jako instrumencie bazowym określa, kiedy następuje przepięcie się na nowy konktrakt - np. 10 dni przed wygaśnieciem obecnego następuje przepięcie na kolejny

@azmar: Wątpię. Obroty na kontraktach zapdających kiedy indziej niż w ostatnim miechu kwartału są niskie.

I ciekawostka chyba rozwiązująca zagadkę: te z marca, czerwca, września i grudnia są notowane dłużej niż z pozostałych miesięcy. Obecnie w obrocie są grudniowy i
  • Odpowiedz
Ale to wiemy czy niezbyt?

@Filipterka25: Ja nie wiem, trzebaby poszukać. Bazuje moje spekulacje na tym jak działają np. produkty na surowce, gdzie widać podobną sezonowość konraktów terminowych jaką zaobserwowałeś tutaj.
  • Odpowiedz
I ciekawostka chyba rozwiązująca zagadkę: te z marca, czerwca, września i grudnia są notowane dłużej niż z pozostałych miesięcy. Obecnie w obrocie są grudniowy i wrzęsniowy, ale nie ma w obrocie tych z października, maja etc.

@Filipterka25: Czytałem też, że kontrakty dzielą się na aktywne i nieaktywne (active/inactive), gdzie #!$%@?ą się właśnie odpowiednio większym bądź mniejszym ruchem. Aktywne są też chyba dłużej żywe, czyli wcześniej odpalane - może
  • Odpowiedz
Nie umiem powiedzieć też skąd się wziął ten podział, czy jest umowny czy ma jakieś podłoża praktyczne (dla produktów fizycznych może mieć to sens).

@azmar: Ma w kwestii momentu wporwadzenia do obrotu - na GPW obraca się kontraktami:

- na trzy kolejne miesiące,
- oraz na trzy kolejne miesiące kończące kwartały z
  • Odpowiedz
@Filipterka25:
Masz do wyboru: -rolowanie co miesiąc, 2 na 3 razy z szerokimi spreadami i niską płynnością, bo nikt z tych kontraktów nie korzysta
-rolowanie co 3 miesiące, z wąskimi spreadami i dobrą płynnością
Druga opcja jest tańsza, nawet jeżeli nie jest idealnie szytym na miarę hedgem ryzyka walutowego.
Podobna sytuacja jest np. na ropie - tradycyjnie handlowana na kontraktach wygasających w czerwcu i grudniu, czy na złocie- najbardziej popularne
  • Odpowiedz