Wpis z mikrobloga

• 0
Pytanko: gdy #policja chce mnie wylegitymować i jako podstawę podają, ze prowadzą czynności w celu odnalezienia osoby zaginionej i ze jestem do niej podobny.

Podobnie z osobą poszukiwana.

Czy to wystarczy do wylegitymowania mnie czy policja musi coś jeszcze spełnić?

Zawołam speca w temacie @audyt-obywatelski

#kiciochpyta #audytobywatelski
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
możesz prosić o wskazanie tej poszukiwanej osoby żeby sprawdzić czy jest faktycznie podobna

@Ziutek_Grabaz no właśnie to mi przyszło na myśl przed okazaniem dokumentu, aby się upewnić czy ktoś taki jest faktycznie zaginiony/poszukiwany
  • Odpowiedz
prowadzą czynności w celu odnalezienia osoby zaginionej i ze jestem do niej podobny.

@ms86: prosisz o podanie imienia i nazwiska, by sprawdzić, czy rzeczywiście jesteś podobny.
Internet masz, wiec od razu sprawdzasz.
Jak w ogóle nie podobny to śmiejesz się im w twarz.
  • Odpowiedz
@ms86: niestety jest to swego rodzaju wybieg/trik, który uprawnia ich do legitymowania i niewiele można zrobić; jak powiedział jeden z przedmówców najlepiej wtedy dopytać o wszystkie możliwe szczegóły tzn. gdzie i kiedy policjant widział wizerunek osoby poszukiwanej, która jest do ciebie podobna i czy jest ona na jakiejś oficjalnej, być może publicznej liście, którą można sprawdzić na miejscu lub później; policjant nie ma niestety obowiązku ci tego wyjaśniać, ale im
  • Odpowiedz
prosisz o podanie imienia i nazwiska, by sprawdzić, czy rzeczywiście jesteś podobny.

aby się upewnić czy ktoś taki jest faktycznie zaginiony/poszukiwany

o wskazanie tej poszukiwanej osoby żeby sprawdzić czy jest faktycznie podobna.

@Ziutek_Grabaz: @ms86: @lexico: w jaki sposób chcecie sprawdzić czy podobna osoba nie zrobiła czegoś pare minut temu 2km dalej?
  • Odpowiedz
Jak masz czas to możesz prosić o wskazanie tej poszukiwanej osoby żeby sprawdzić czy jest faktycznie podobna.

@Ziutek_Grabaz: proponujesz OPowi takie rozwiązanie, więc jak on ma to o czym wspomniałem powyżej zweryfikować?
  • Odpowiedz
@Ziutek_Grabaz: więc odpowiadają że 10-15 minut temu ktoś podobnie wyglądający i podobnie ubrany okradł sklep i jest to wskazanie zgodne z ustawą

Widzisz jak twój argument jest bezsensowny?
  • Odpowiedz
@Andczej to jeszcze gorzej dla policjanta który ma obowiązek informować o podejmowanych działaniach, a nie działać na własną rękę. Jak zna rysopis podejrzanego to centrala tym bardziej powinna.
  • Odpowiedz
@Andczej skoro podejmuje czynności bez woedzy przełożonych to nie wypełnia swoich obowiązków. Poza tym skad on by mial wiedzieć bez zgloszenia na policje? Przechodził obok? To i tak ma obowiązek to zgłosić tym bardziej jeżeli kogoś szukają. Chyba że to gowno prawda co właśnie tak można udowodnić.
  • Odpowiedz
czynności bez woedzy przełożonych to nie wypełnia swoich obowiązków.

@Ziutek_Grabaz: czemu zakładasz jakieś bzdury o tym że przełożeni tego nie wiedzą?

Poza tym skad on by mial wiedzieć bez zgloszenia na
  • Odpowiedz