Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@majkaro: najlepiej wychodzi z domowej roboty sera. Musiałbyś tylko chociaż raz dostać mleko nieutrwalane, wystarczy że postoi parę dni na wierzchu i dostaniesz serek.
Możesz trochę tego mleka przelać do uht i tamto tak samo skiśnie, a lodówce możesz trzymać taką rezerwę
@majkaro: zrób swój twaróg, sklepowy musiałbyś kupić tłusty bardzo dobrej jakości, a szczerze to jeszcze nie trafiłam na żaden wybitny.

Własny twaróg za to zrobisz sam z mleka 3,2% sklepowego (świeże, żadnego uht) - tutaj mogę polecić zwykłe biedronkowe, dobrze się oddziela ziarno od serwatki.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@juffe_: no to też moje danie z dzieciństwa :) babcia zawsze to robiła, pamiętam w takich emaliowanych miskach stało na stole, bo to jak się robiło to hurtem :) teraz lubię sobie kupić już gotowy smażony i na patelni przesmażyć z jajkiem, świeżo mielony pieprz, sól, dobre pieczywo i też smakuje, ale spróbuję zrobić od podstaw może się uda.