Wpis z mikrobloga

@repiv: Jeśli nie rozumiesz, to raczej nie zrozumiesz. Ale pomyśl sobie np. O tym, że kiedy budowano takie budynki nie było elektronarzędzi. Belki stropowe były cięte i ciosane ręcznie. Montowane bez użycia gwoździ. Deski, parkiety, cała stolarka i snycerka tak samo. Mosiężne klamki. Wapienne tynki. Cegły, wożone końmi. Wykonaj dzisiaj budowlę tymi samymi technikami i powiedz mi jaki był koszt. Dlatego zabytki mają trudną do oceny wartość - i są naszym
@sidhellfire: Nie wiem co cię bawi. Wyobraź sobie, że ktoś wybebesza wszystko z piramidy, zostawia tylko te bloki na zewnątrz, a w środku robi hotel. Albo z wieży Mariackiej. To już barbarzyństwo, czy dalej nie?

Te piramidy to takie do niczego niepodobne, tyle niezagospodarowanego miejsca, bez windy i grzyb. Jak tu na tym zarobić?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 114
Ale to jest barbarzyństwo.
@bylem_bordo: XDDD
Nie masz pojęcia ile jest przetargów na sprzedaż takich zabytkowych kamienic, budynków szkół czy folwarków na Śląsku. W śmiesznej cenie. I potem wymagania odrestaurowania całości pod nadzorem konserwatora. I dziwnym trafem są to przetargi piąte, szóste itd., bo nikt tego gówna nie kupuje. Lepiej żeby ocalała ściana frontowa, niż miałoby się to rozsypać. Sam mam mieszkanie w kamienicy objętej na szczęście tylko ewidencją zabytków. Niektóre
@bylem_bordo: ten i kilka innych w okolicy nadaje się do zrównania z ziemią. Ich wartość historyczna jest żadna. Zachowanie elewacji to i tak więcej niż te ruiny zasługują.
Każda byle obskurna dziura jest objeta ochrona. Straszy, nikt tego nie chce, pieniędzy w to pakować nie warto, tylko zagrożenie dla przechodniów. Zwykły rąk tkanki miejskiej. Szkoda sensu to trzymać. Zaorać, wykorzystać. Niech to miejsce żyje.
@bylem_bordo: jak to właśnie rygorystyczne wymogi konserwatorów zabytków są plagą tego kraju. Gdyby pozwalali na coś takiego częściej dużo lepiej żyłoby się w Polsce, gdyż estetyka by została zachowana a funkcjonalność budynków zostałaby wyniesiona na kompletnie inny poziom.
@bylem_bordo: Byłem w kilku 80-90 letnich zaniedbanych budynkach. Stropy i ściany najczęściej to miks drewna, wapna, gliny i słomy. Jedynie ściany zewnętrzne są murowane i te jako jedyne da się uratować. Cały środek do wywalenia i zbudowania na nowo.
@maanius666: ale wiesz, że najprawdopodobniej w tym przypadku taką formę odtworzenia budynku zarządził konserwator? I jest to metoda często wykorzystywana. W być może nawet samej ochronie podlegała tylko sama ściana frontowa?

A gdyby nie ten "szkodnik" to byłby samowola, wyburzanie wszystkiego, chaos w układzie uranistycznym, wywalenie zieleni zabytkowej np. jakiś alei, parków, handel wyposażeniem kościołów przez księży i "renowacje" np. ołtarzy przy pomocy pędzla i farby olejnej? No i jeszcze rozkopywanie
Widziałem takie zabiegi i Amsterdamie, i we Wiedniu, i w Bath.

@Sahelantrop: fajnie, ale zachodnie miasta nie ucierpiały tak jak polskie czy to w czasie wojny czy w czasie komuny. Jakbyśmy mieli więcej zachowanych kamienic to takie wyburzanie nie byłoby tak szkodliwe.
https://www.slazag.pl/bytomski-bulwar-mogl-przetrwac-niewiele-zabraklo-a-wydany-nan-wyrok-smierci-nie-zostalby-wykonany-a-w-jego-miejscu-nie-stalaby-dzis-agora?utm_source=wykop.pl&utm_medium=link-6974295&utm_campaign=wykop-poleca
@bylem_bordo: jakbyś miał trochę wyobraźni i zobaczył plan jaki ma być dalszy efekt prac to byś skończył sapać.
Poza tym polecam wykup sobie kamiennicę i uratuj rozpadający się, zamoknięty, zagrzybiały, od lat opuszczony budynek.
Trzymam kciuki :)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@bylem_bordo:

Belki stropowe były cięte i ciosane ręcznie. Montowane bez użycia gwoździ. Deski, parkiety, cała stolarka i snycerka tak samo.

Wykonaj dzisiaj budowlę tymi samymi technikami i powiedz mi jaki był koszt

0 złotych bo nadzór budowlany by nie dopuścił takiego parcha albo kazał rozpieprzyć w cholerę, mam nadzieję że pomogłem.
@bylem_bordo: no i o co chodzi? Teraz oby resztę #!$%@?ęli w podobnym stylu i będzie git. Z tymi starymi budynkami to chodzi o to żeby WYGLĄDAŁY, nie żeby były takie jak kiedyś cegła do cegły. To ma cieszyć oko, nikt pod tynki zaglądał nie będzie.
@bylem_bordo: nie będę jechał do Chin, bo jest drogo. Cieszę się jedynie że jest jakiś POMYSŁ na renowację zabytkowych budynków grożących zawaleniem czy zaniedbanych, lepsze to niż ich rozbiórka i budowanie kolejnego osiedla deweloperskiego czy bloku z Wielkiej płyty.
@Marek_Licyniusz_Krassus: No więc ci napisałem, że porównanie jest przerysowane, ale idea ochrony działa na tej samej zasadzie. W Polsce są piramidy? Nie ma. No to wuj, wyburzmy Polskę, bo tylko piramidy są istotne. Wiesz, kultura ludzka jest jednak bardziej skomplikowana i dorobiła się w ciągu wieków trwania umiejętności zachowanie proporcji, odnoszenia się do określonego kontekstu, rozróżniania nie tylko odcieni szarości, ale też kolorów itd.
Neobarokowa kamienica z przełomu wieków mogła być
@niecodziennyszczon Należy zachowywać ważne z punktu widzenia historycznego czy stylistycznego a nie dlatego, że powstała 150 lat temu. Jeżeli kamienica niczym ciekawym się nie wyróżnia, należy ją zburzyć jeżeli nie ma chętnych aby ją odrestaurować, albo zrobić jak na obrazku wyżej, czyli zachować elewacje a resztę zrobić według współczesnych norm. Pamiętaj, że miasta mają ograniczoną powierzchnię i nie można zabierać ludziom powierzchni do zamieszkania, bo ty chcesz ocalić kamienice, które wybudowano 100
@Marek_Licyniusz_Krassus: Należy to należy tamto, bo se wykopek wymyślił. Wiem, że to niektórym trudno pojąć, ale z takimi tematami mierzyły się i mierzą setki jeśli nie tysiące całkiem tęgich głów, które wręcz zawodowo się tym zajmowały i pozjadały na tym zęby i grube tomiszcza napisane zostały na temat takich zagadnień, rozważań w kontekście różnych systemów wartości, sposobów postępowania, doktryn itp. itd. Tak, że sorry, ale twoje "należy to i tamto" mniemam,