Wpis z mikrobloga

#linux #kernel

Czy domyślny kernel linusowy, jeden, najświętszy jest zawsze upakowany we wszystkie możliwe sterowniki? Czy istnieją jakieś alternatywne kernele kompilowane przez hobbystów ze zbiorem dodatkowych sterowników? Czy znacie takowe? Czy podlinkujecie, jeśli tak?
  • 13
@firencombomaster: ja na przykład nie mam w kernelu sterowników do kamerki internetowej i doinstalowuję pakiet firmware, nie muszę nic kompilować, sterowniki dodawane są na etapie tworzenia initramfs. Tzn. tak czy siak kompiluję bo #!$%@?ę linux-ck (więc tak, są inne kernele - to przykład) z łatką do obsługi reiser4 (taki system plików). Jakiego sterownika ci brakuje? Bo nie ma sensu instalować kernela ze wszystkimi sterownikami jakie kiedykolwiek w nim były, raczej dodaj
@smsrampage: Brakuje mi obsługi Ethernet i WiFi na lapku Asusa (nie moim, ale pomagam), dodatkowo system się wiesza - Ubuntu 12.04. Dzisiaj wgrałem tam najnowszy kernel, 3.13, zobaczymy czy pomoże, a jak nie, będę się bawić w diagnostykę.
@smsrampage: Tak, googlowałem. A pytanie we wpisie w sumie zadawałem ogólnie. Wiem, że istnieją specjalne kernele do lepszej obsługi laptopów przygotowywane przez gościa o nicku ext73, byłem ciekaw czy jest tego więcej.