Wpis z mikrobloga

I tak dajemy z siebie robić idiotów. Podatek po cichu wprowadzony, nie widoczny. Podobnie z pensją brutto - netto. Nie my je płacimy, a ktoś za nas. Kiedy byłem w USA uderzyło mnie, że w sklepie do paragonu został doliczony podatek. Wszystkie ceny na półkach bez podatku, a na paragonie "City Tax" i "State Tax". Myślę że to jest właśnie problem z ludźmi którzy myślą że 'nie płacę żadnych podatków'. Po prostu są one schowane, ukryte przed ludźmi.
#orlen #podatki #polska #finanse
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fulleks: No dobra, ale myślisz że którakolwiek partia się zgodzi na wypłatę pensji brutto i oddawanie składek w przelewach? No i z automatu wskakuje kolejna kwestia: brutto pracownika =/= brutto płacone przez pracodawcę, więc które brutto miałoby trafiać do pracownika? :)
  • Odpowiedz
@JestemKrzysio: Uważam, że pracownik powinien dostać 100% łącznie z kosztami pracodawcy. Tylko wtedy byłaby dla wszystkich jasna sytuacja. Pracownik wie że świadczone prze niego usługi są warte 10000, pracodawca na koszt amortyzacji sprzętu + zysk własny pobiera 3000 zł. Pracownik dostaje 7000 zł na rękę z czego 3500 przelewa w podatkach do US/ZUS. Zostaje z czystymi 3500 które idzie wydać na stację benzynową. Rachunek który otrzymuje opiewa na 1500 zł
  • Odpowiedz
@Fulleks widziałeś takie grabie, które grabią od siebie? Obecny system jest rządowi bardzo na rękę - łatwiej trzymać za jaja biznes, niż całą, rozpuszczoną klasę pracującą
  • Odpowiedz