Wpis z mikrobloga

Poleci ktoś jakieś dobrze spisujące się głowice termostatyczne do HA?

Czytałem dużo wpisów i recenzji sprzed roku i niewiele tych chińczyków jest wciąż dostępnych. Próbowałem Tuya HY367, ale ciągle gubiły pozycje zaworu i zaczynały grzać 2-3 stopnie wcześniej.

#homeassistant
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Meteor100: mam netatmo i są git. Samo wyczaiły sobie jak otwierać zawór (są świadome na ile % otwierają go, a jak nie radzą sobie to apka może poprosić o dodanie "przedłużki" (taki dodatkowy pierśćień jak głowica nie sięga) - stąd wiem że rozumieją czy są skuteczne w swoim otwieraniu :>

Tylko nie widziałem by ktoś rozkminił bezpośrednie gadanie z głowicami, jest integracja z bramką producenta (wymagającą chmury...).
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WykoZakop: nieee, chyba nie rozumiemy się? W tej sposób możesz tylko gadać z bramka. A ta wymaga internetu i ich usług. Czyli nawet tak spięta bez netu lub serwerów Netatmo nie masz w ogóle integracji. W sensie zero.

Mam to tak spięte i miałem też okazję sprawdzić jak to działa gdy padną ich usługi online :p akurat oststnio z dwa razy padły.
  • Odpowiedz
@annotate: Mam Tado. Mam ją w HA przez integracje Tado (chmura) + lokalnie przez HomeKit Controller.

Po usunięciu jednej "głowicy" w aplikacji Tado ( telefon, serwer), usunięta głowica nadal jest dostępna przez HomeKit Controller.
Gdy odłączę bramkę Tado od Internetu, nadal mam dostęp przez HomeKit Controller.do tej usuniętej głowicy.

Prawdopodobnie masz taką samą możliwość
https://www.netatmo.com/en-gb/glossary/apple-homekit
  • Odpowiedz
@Meteor100: I co, kupiłeś coś sensowniejszego?

Mam chińczyka brandowanego Hama, w HA podstawowe paramery ma odczytywane, da się też niektóre rzeczy ustawić (część, np. Harmonogram na sztywno przez MQTT). Natomiast zastanawia mnie sensowna automatyzacja z HA - nie mogę znaleźć niczego sensownego w kontekście harmonogramu i obsługi np. zew. czujnika temperatury?

Swoją drogą w łazience rzędu 5m2 to kalibracja na minus 1 stopień sprawdza się całkiem dobrze, wiec myślę też,
  • Odpowiedz