Aktywne Wpisy
KarmelowyJeremiasz +336
Nie mam pojęcia co robić, pare tygodni temu skonfrontowałem różową, że nie mam już więcej siły siedzieć w robocie w dodatkowe soboty + nadgodziny i chciałbym żeby zaczęła w koncu szukać pracy po prawie 2 letniej przerwie... Finansowo ciagle od 10 do 10, mentalnie i fizycznie jestem już wrakiem, wracam do domu po 10-11h zmianie i nawet nie ma zakupów zrobionych i musze do sklepu iść zmęczony i brudny. Powiedziałem jej wszystko
yahoomlody +116
#!$%@? JAKIE TE NOWE GRY SĄ MĘCZĄCE XD
Zabrzmię teraz mega jak boomer, ale jak chodzi o gierki to odpalając jakieś nowe tytuły to ja się męczę, bo większość czasu przed kompem to czekanie na to żeby pograć. Pełno pokazówek, cutscenek, gadania, no ile można. Ogrywam teraz Shadow of the Tomb Raider i gram w to chyba z 4 tygodnie i przejść nie mogę, bo to jest jakiś interaktywny film, a nie
Zabrzmię teraz mega jak boomer, ale jak chodzi o gierki to odpalając jakieś nowe tytuły to ja się męczę, bo większość czasu przed kompem to czekanie na to żeby pograć. Pełno pokazówek, cutscenek, gadania, no ile można. Ogrywam teraz Shadow of the Tomb Raider i gram w to chyba z 4 tygodnie i przejść nie mogę, bo to jest jakiś interaktywny film, a nie
Najlepiej spółki dywidendowe.
Polecicie jakieś źródło / eksperta / specjalistę którego warto obserwować i którego rady warto brać pod uwagę podczas dokonywania decyzji inwestycyjnych?
Coś o mnie:
- Nie zamierzam być rekinem finansowym
- Interesują mnie małe inwestycje co miesięczne 200 - 400 PLN
- Planuje zainkasować przyszłe zyski za jakieś 10 - 15 lat jak przyjdzie kolejny kryzys
- Nie podejmuje gwałtownych decyzji biznesowych
- Nie liczę na wzrosty 100%
#gpw #akcje #inwestycje #emerytura #finanse #pieniadze #ekspert #pytanie #pytaniedoeksperta
200 PLN to potrafię wydać jednego wieczoru podczas imprezy. Więc mi nie szkoda
@Gladoo: No ale zawsze łatwiej wygrać, gdy prawdopodobieństwo jest 1:400, niż 1:16 mln jak w lotto( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Anonalia: ;-)
@Kolczaneiro: Chodzi mi o łatwość inwestowania i trzymania przez X lat akcji spółki.
Więc wybieram to co mam dostępne u siebie w banku
@ChristianHorner: No właśnie i to jest pytanie.
Które branże przejdą kryzys bez problemów albo na tym kryzysie zyskają.
@Chandox: Mam zarówno IKE jak i IKZE w mBank :-)
@Chandox:
Myślałem o XTB ale przez takie artykuły -> https://www.bankier.pl/wiadomosc/Fundacja-Trading-Jam-kontra-X-Trade-Brokers-Dom-Maklerski-XTB-7760464.html
Nie ufam XTB i sądzę, że przy moim horyzoncie inwestycyjnym (dekada albo kilkanaście lat) będzie jakiś problem z wypłątami od nich. Dlatego wolę zwykłe GPW +mBank. Wydają mi się stabilniejsze.
Co do ETF z tego
Jak kupisz ETFa typu distributing to będzie dywidenda, jak masz typu accumulating to nie ma fizycznie dywidendy bo fundusz za dywidendę dokupuje więcej akcji spółek.