Aktywne Wpisy
djpatri +3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
JorgNovartis +1
Jestem chory. Mam turbo ból gardła, mega zawalone zatoki, gorączkę 38 i n------a mnie piekielnie głowa. Poojojuje mnie ktoś?
Przecież Rosja to dno kulturowe, wylęgarnia biedy oraz obecna wojna pokazuje ich "moc" na polu walki.
Skąd zatem wśród ich populacji tak spory odsetek wybitnych jednostek ?
#nauka #pdk #wojna #rosja #ukraina #ciekawostki
Podobnie jest z szachami - szachy były mocno wspierane przez państwo i szachiści mieli stosunkowo niezły komfort i możliwość wyjazdów za granicę.
Komentarz usunięty przez autora
@SlonskoBaba: dlatego, że nauka tam była/jest powszechna, a szachy stały się ich narodowym sportem, nauczanym od podstawówki. A jak taką masę dzieci czegoś uczysz, to wyłowisz talenty.
Komentarz usunięty przez autora
@SlonskoBaba: to ty tak twierdzisz. Jest to też naród który np. wysłał pierwszy człowieka w kosmos.
.
@SlonskoBaba: w krajach rozwiniętych wybitne dziecko może zainteresować się dowolnym tematem i w nim rozwijać, w krajach poziomu rosyjskiego lepiej żeby interesowało się czymś tanim. Nauki o przetwarzaniu liczb i informacji nie potrzebują zasobów do rozwoju.
Dzięki temu też taki biedny kraj jak nasz coś sobą reprezentuje w IT (nie topka ale czasem gdzieś słychać o naszych więc już
Dla wiarygodnych danych, trzeba wyciągnąć średnią społeczeństwa.
@asiajasiabasia: potwierdzam, z ruskimi mi się na prawdę dobrze pracowało, tam gdzie amerykanie angażowali kilkanaście osób w centrali i czekali tydzień na
To tak jakbyś zapytała dlaczego jak jechało się zagranicę na wakacje to czemu wszędzie byli ruscy?
Bo jak 10% Rosjan ruszy na wojaże to jest ich 14.5mln turystów, a jak 20% Polaków to tylko 7mln.
Duży kraj, ogrom ludzi, będąc na takiej Krecie czy w Bułgarii to słyszało się głównie rosyjski na zmianę z angielskim i niemieckim.
Kolejny powód to taki ze szachy były uwielbiane w
@SlonskoBaba: niskie koszty