Wpis z mikrobloga

@rafal-masny: piszczące cewki na GPU są normalnym zjawiskiem, aczkolwiek czasem ich hałas przekracza zdroworozsądkowe normy. Możesz oczywiście reklamować, ale nie masz gwarancji, że nowy egzemplarz będzie piszczeć mniej.

Pewnym rozwiązaniem jest obniżenie w danej grze maksymalnego dopuszczalnego klatkażu (max FPS), cewki z reguły piszczą przy wysokich FPSach.
  • Odpowiedz
@rafal-masny: każdy model może piszczeć. Żaden z producentów nie uzna tego na gwarancji.
Niektórym pomaga odpalenie jakiegoś benchmarka przy którym piszczą dzięki czemu potem są ciszej.
Masz 14 dni na zwrot jeżeli nowa i zakup online.
  • Odpowiedz
@rafal-masny: cewki to temat bardzo złożony i niekoniecznie winna musi być karta. Piszczenie cewek może powodować mobo, psu i gpu. Niestety nie ma aktualnie żadnego narzędzia, które by sprawdzało czy dana konfiguracja będzie piszczeć czy nie.

Najczęściej winny jest albo psu albo gpu. Albo oba.

Co do gpu - nic z tym nie zrobisz, jedynie wymiana wchodzi w grę jeśli kupiłes online i nie minęło te 14 dni od otrzymania
  • Odpowiedz
@rafal-masny: prędzej zmiana VRM switching frequency na jakieś 300kHz, ale jak nie wiesz o co chodzi to ja bym się nie bawił w to. Undervolting raczej nic nie da. A przy jakim klatkażu zaczynają piszczeć? 100-120 i więcej, czy już od 60 słychać?
  • Odpowiedz
@MarteenVaanThomm: zrobiłem undervolting w aplikacji AMD.
Jest duża poprawa, praktycznie nie słychać pisku. Może oprócz momentu włączenia niektórych gier, ale to tylko przez chwilę
Jak na razie jestem zadowolony. Irytujący dźwięk przestał przeszkadzać. A karta ma top chłodzenie, wentylatory ciche, a temperatura nie przekroczyła 60 stopni w Forza 5
  • Odpowiedz