Wpis z mikrobloga

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Można je z łatwością zmodyfikować w ten sposób, że mogą go jeść alergicy. Jest keto i ma #!$%@? białka. Podaję przepis na keto sernik mojej babci, która robi go co roku specjalnie dla mnie, bo to i ryba (bez panierki) to dwie jedyne rzeczy, które mogę jeść na wigilii.

Składniki:

Kilo twarogu
Słodzik (nie wiem ile babcia daje, musicie wyczuć jak bardzo słodkie lubicie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Dwie łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

No generalnie to ser trzeba zmielić, dodać inne składniki i wyrabiać ciasto, żeby się dobrze napowietrzyło i żeby nie było grudek.

Potem do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Babcia co jakiś czas sprawdza patykiem, czy już dobre.

Oczywiście nie dodajemy do serniczka żadnych rodzynek, bo za to się idzie do piekła.

A i żeby nie było, nie jestem jakimś nawiedzonym wyznawcą diety keto, ale muszę na niej być bo padaczka lekooporna. Plus mam uczulenie na większość roślin.

Smacznego serniczka, ja idę dalej umierać na zapalenie płuc.

#serniczek #keto #mikrokoksy #dieta
  • 22
. Znaczy, dobrze poprowadzona pewnie jest super,


@M-ever: > Od roku nie było chyba miesiąca, żebym nie był przeziębiony, mam cały czas niedobory witamin, żelaza. Tak, żelaza, mimo, że jestem głównie na mięsie, bo brakuje mi witaminy C, która pomaga się żelazu wchłaniać.

@M-ever: no to sam sobie odpowiedziałeś.

Wchłanianie żelaza to nie jest tylko kwestia witaminy C, ale skoro w tę stronę - suplementujesz ją oddzielnie? Zażywasz laktoferynę? Masz