Wpis z mikrobloga

@FajnyKotek: Margin widoczny w rogu na Twoim screenie. Tylko w zależności od dalszego zastosowania tak wypieczonej tekstury możesz chcieć, żeby to tak wyglądało. Ma znaczenie np. jeśli ta tekstura później będzie automatycznie skalowana do mniejszych rozdzielczości w silniku, gdzie zostanie użyta.
  • Odpowiedz
@VGT: Możesz mi pokazać jakimś bazgrołem gdzie jest ten margin dokładnie? A co do tego zastosowania to chciałbym tą texturą i parę innymi zrobić mordkę mojemu plecakowi, który robię do roblox studio. Za każdym razem, kiedy już kończę model, nie mieszczę się w limitach, które nakazuje roblox, bo cały czas odkrywam kolejne XD
Obecnie próbuję zmieścić się w vertices których limit jest do 2200 i triangles do 4000. Udało mi
FajnyKotek - @VGT: Możesz mi pokazać jakimś bazgrołem gdzie jest ten margin dokładnie...

źródło: comment_1671728234y39V230wZz3lqhFFif1AJ2.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@FajnyKotek: Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, ale wygląda mi jakbyś obecnie tworzył teksturę dla tego modelu i wykorzystywał bake, żeby istniejącą geometrią "namalować" dany kształt na tej teksturze? Działanie mocno na około, ale być może tak będzie obecnie najwygodniej. Więc teraz zwątpiłem, czy moja rada tutaj będzie pomocna, bo biorąc pod uwagę, że używasz bake do zupełnie czego innego niż jest przeznaczony, to nie jestem do końca pewien, czy
  • Odpowiedz
@FajnyKotek: Co do tekstury. Jeśli np. model jest symetryczny i nie potrzebujesz różnicy pomiędzy lewą i prawą stroną, możesz na ten sam fragment UV nałożyć zarówno lewą jak i prawą stronę modelu. Ogólnie - możliwe jest wielokrotne wykorzystywanie tego samego fragmentu tekstury nakładając na niego wielokrotnie różne fragmenty siatki modelu. Ale nadal, efekt może być zły lub dobry zależnie od tego, jak potem taki model jest użyty. Czasem "unique UV"
  • Odpowiedz
@FajnyKotek: Jest taki trick, który pozwala bardzo mocno zaoszczędzić rozmiar tekstury, jeśli to tylko proste kolory. Mianowicie, możesz zastosować teksturę, uwaga... 2x2. U góry robisz pasek jednego koloru, na dole drugiego. Wszystko białe na UV mapie zmniejszasz jak tylko możesz i dajesz na środek białego paska. Analogicznie dla pomarańczowych elementów. Elementy mogą na siebie nachodzić, nie ma znaczenia.

Tylko tak, nie wiem jak w Robloxie wygląda przechodzenie na niższe Mip
  • Odpowiedz
@VGT: Dobrze zrozumiałeś. Dokładnie to chcę zrobić czyli: ''istniejącą geometrią "namalować" dany kształt na tej teksturze'' ale za bardzo tego nie potrafię :( I dzięki za tipa jak ustawiłem 0px textura się giga wyostrzyła, ale i tak nie potrafię jej połączyć z tą główną (▰˘︹˘▰). A co do tego mirror uv to ja zawsze robię tak, że texturuję tylko połowę, a resztę dorabiam mirror modem, a co nie potrzebne, czyli
FajnyKotek - @VGT: Dobrze zrozumiałeś. Dokładnie to chcę zrobić czyli: ''istniejącą g...

źródło: comment_16720806232Ewf6SR6BGwOhqxFloNaFe.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz