Wpis z mikrobloga

#windows #pc #komputery #informatyka

Mirki taka sprawa, szwagier dał mi laptopa ażeby wymienić mu dysk na ssd i zainstalować od nowa/zresetować winde, laptop stary, pierwotnie z win 7 na który jest OEM licencja, aczkolwiek zaktualizowany do win 10, no i temat wydawałby się prosty ale po drodze jak zwykle musialy się pojawić komplikacje - plan był prosty: najpierw klonowanie dysku na ssd, a po tym montaż i użycie funkcji z win10 "resetowanie i wymazywanie danych", ale niestety - ta fukcja nie działa, tzn. wywala error: „Podczas resetowania komputera wystąpił problem. Nie wprowadzono żadnych zmian". Probowałem rożnych zabiegów i dupa - zostaje mi czysta instalka, tylko tu też jest problem - licencja jest na windows 7 który w jakiejś akcji promocyjnej microsoftu mógł zostać zaktualizowany do 10, wie ktoś na dzień dzisiejszy jak zainstaluje win7 na OEMowym kluczu z lapka to bez problemu zaktualizuje do 10?
  • 13
@miauczar: robiłem tak na lapku który fabrycznie miał ósemkę i, po aktualizacji ofc, dziesiątka normalnie przyjmowała ósemkowy klucz no ale różnie bywa także powodzenia ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@miauczar: ja się poddałem z tym gównem i zainstalowałem Linuxa. Śmiga super, a komputer używany tylko do przeglądania internetu, oglądania filmów czy edycji jakiś dokumentów to w sumie nic lepszego nie było trzeba. Nie żałuję. U po tym jak windows zamulił komputer tak, że uruchamianie systemu trwało kilka minut, zainstalowałem obok windowsa xubuntu. Używa on komputera do opłacania rachunków za media i czytania wiadomości. 60 lat na karku. Nie zna się
  • 1
@kureci_paratko: Stary wierz mi że gdyby nie to że szwagier jest totalnie zielony w komputerach i z pewnością polegnie na pierwszym zadaniu w którym trzeba użyć komendy w terminalu to już dawno bym miał problem z głowy i na lapku hulalby Linux Mint, na swoim PC jak i Ojca zainstalowałem właśnie minta i to niepojęte jak świetny i niedoceniony to system, i co zabawne jest prosty, aczkolwiek używa się go nieco
  • 0
@Dziki_czoug: tak, Teraz to wiem że trzeba było próbować ale wierz mi że nie było to dla mnie takie oczywiste bo pamiętam że miałem jakieś problemy z kluczem oemowym kiedyś, ale nie pamiętam czy to tyczyło dziesiątki czy jeszcze Windowsa 8.1, Tak więc wolałem zapytać. Ale wszystko wskazuje na to że mieliście rację z tym kluczem.
  • 0
@kureci_paratko: Aha jeszcze jedno zapomniałem dopisać – ale na SSD to się zdecyduj, też bardzo długo się przed tym wzbraniałem ale po tym jak zmieniłem HDD na SSD swoim 15-letnim komputerze dziennie oszczędzam jakieś 10 minut dzięki temu że wszystko tak błyskawicznie się odpala, zainwestuj bo warto.
  • 1
@miauczar: dlatego xubuntu/lubuntu i wszystko powinno śmigać. Nie pamiętam czy już jest tam zainstalowane wine. Jednak szwagier to nie teść i pewnie coś instalować będzie, więc jak najbardziej rozumiem dlaczego lepszy windows ;) jednak pod względem szybkości działania systemu polecam w/w wersję Linuxa, są naprawdę intuicyjne i dla kogoś kto nie gra w gry oraz nie używa komputera do pracy to naprawdę super rozwiązanie. Miałem dwa systemy przez kilka lat i