@lukaschels: ją tą budową żyję od 2.5 roku, dzień w dzień, wykańczam dom i przy okazji siebie bo poprawiałem po fachowcach, którzy kasowali krocie a robili taką chałę, że szkoda gadać (╯°□°)╯︵┻━┻ Teraz po doktoryzacji z tematów budownictwa niskoenergetycznego i z perspektywy czasu wiem, że wiele rzeczy mogłem zrobić lepiej, no ale pewnych rzeczy już nie odkręcę ( ͡°
Choć jak pytałem jak różnych firm to co czego potrzebuje wyceniali mi na 20-40 k zł pod warunkiem że układanie kabli według projektu to moje zadanie
@lukaschels: mi też tam wyceniali okablowanie i robotę 30-40k. A do tego niespodzianka - szafa i jej uzbrojenie 80k ;) Pytaj wszystkich czy to z szafą i modułami i przyciskami na ścianach, czy tylko kable i punkty, bo potem będzie zdziwko jak się okaże,
@KONONOWlCZ: rzeczywiście, widziałem te szkolenia. Spróbuję się zapisać .
Ja przeżyłem wiele budów ale nie domu i to dla mnie oczywiste że jak zbudujesz to znajdzie się masa rzeczy które mozna było inaczej. A trakcie budowy nie pomyślałem albo sobie nie wyobrażałem.
A ciekawych rzeczy to kupiłem bilety na Budma, rzeczywiście targi to dobry pomysł aby rozeznać się w rynku. Jestem związany z rolnictwem i energetyką OZE i konferencje oraz
@KONONOWlCZ: no nie dopytywałem o szczegóły ale miało by instalacja po mojej stronie , uruchomić ma ktoś kto się zna ewentualnie przeszkolą mojego elektryka. No wiem że kable i szafa to spory koszt. Dlatego suma 100k za całość to nie jakoś nie wiadomo co.
Mi szczególnie zależy aby zintegrować wszystkie sterowniki w jednym bo jak u kolegi zobaczyłem 5 paneli na ścianie to mi się nie dobrze zrobiło. A jak
@lukaschels: @KONONOWlCZ: @Fudgehog: Widzę że mamy podobne rozkminy, pompa ciepła, thermano, smart home ( ͡°͜ʖ͡°) Ja już byłem przekonany do Ampio ale jednak jak za 10 lat firma nie będzie istniała to co w przypadku awarii? Jednak KNX to jest klasa i standard, muszę jeszcze zrobić wycenę. Chyba że będzie mocno za drogo to oleje temat smart home, buduje jednak
@szymke: miałem w ciul dylemat odnośnie pompy. Chciałem gruntową alphe innotec ale instalator od gruntówki robił mi fikoły z odwiertami tzn. nie chcial na siebie wziąć projektu i pozwolenia geologicznego i naciskał, że "nikt nie musi wiedzieć" o rzeczywistej głębokości odwiertów. To mnie zniechęciło bo finalnie "w razie w" z problemem bym został sam a nie lubie takich sytuacji ¯\_(ツ)_/¯
Przez kombinatorstwo i dziadostwo stracił klienta bo finalnie zdecydowałem się na kogoś innego i alphe lwdv czyli powietrze-woda i powiem Ci, że robi robotę. Teraz za oknem mamy -11 a ona nie odpala grzałki, bo nie musi :) tylko sobie spokojnie kręci. Teraz dogrzewa powrót do celu ze zużyciem w granicach 1.2kwh, jak osiągnie cel to potem przez jakiś czas sobie kręci na minimalnych obrotach 0.6kwh.
Przypomnę: 260m2 po podłodze , pompa 8.2kw. 22 stopnie w środku, jaram się jak dziecko
@KONONOWlCZ: Jak sam napisałeś to chyba będzie niestety podobna cena do gruntówki a jak się policzy dofinansowania to chyba się zrówna. Akurat wyskoczył ten boom na pompy to ceny wystrzeliły a jeszcze jest problem z dostępnością.
@szymke: No własnie wczoraj z żoną ogarneliśmy, że w sumie łapiemy się na to dofinansowanie na pompę i cyk już wniosek po 7000pln się składa ;) Nie śledzę tematu dofinansowan bo już jestem po budowie a przecież prawo w tym kraju nie działa wstecz więc to niemożliwe by mi dali jakieś dofinansowanie / kare za coś co zrobiłem w przeszłości ( ͡°͜ʖ͡°) Myliłem się
@KONONOWlCZ: te pieniążki się należą ( ͡°͜ʖ͡°) A jak już masz knx to masz może sterowanie temperaturą na pętlach? Warto w to iść czy tylko sterowanie krzywą grzewczą?
@szymke: Mam wyciągnięte kable sterownicze przy rozdzielaczach, mam też kupione dawno temu siłowniki elektryczne na pętle i moduły grzewcze do szafy, ale nie sądzę, że będę z tego korzystał więc póki co tego nie integruję. Po zagłębieniu się w tematykę eksploatacji pomp ciepła i przegadaniu tych tematów z serwisem alpha innotec wiem tyle, że te pompy (a pewnie dotyczy to wszystkich) lubią stabilne środowisko pracy.
Gdybym chciał sterować temperaturą w pokojach to te elektryczne siłowniki zaburzałyby idealne środowisko pracy. Do obiegu trafiałaby co jakiś czas bomba chłodnej wody z zamkniętych pętli a to z kolei wymuszałoby na pompie zwiększanie obrotów (lwdv to pompa inwerterowa, moduluje sobie moc). Więc zamiast stabilnej pracy przez cały dzień na najniższych możliwych obrotach 0.5kwh w celu podtrzymania temperatury powrotu, raz po raz musiałaby zwiększać moc by dogrzać te wcześniej zamknięte pętle a mam ich łącznie - o ile dobrze pamiętam - 22. Więc pewnie co chwile by się któraś z nich zamykała / otwierała i zaburzała prace.
Cały czas się waham czy jest sens i wydaje mi się że nie, zwłaszcza, że mam lepszą koncepcje optymalizacji działania bez zamykania i otwierania pętli, ale póki co to tylko
@lewyx: 37k PLN za panasonic 7kw z wbudowanym CWU 200l (bodajże 192 l dokładnie). Bufora brak, ale śmiga i rozmraża się bez problemu mimo samych grzejników. Z dotacji przytuliłem 22,5k
@szymke: @KONONOWlCZ: czyli zeszłoroczny bum na panele zmienił się w bum na pompy ciepła. Myślałem że kolega mnie wkręca że od ręki można z Niemiec kupić a to niektóre modele taniej niż u nas z dotacją
@KONONOWlCZ: jak masz płytko ogrzewanie to taki zamiar by sens bo szybko ciepło dotrze, jak głęboko to bezwładność zbyt długo trwa I masz piękne wyniki, tak to można i ja
no co cena po dotacji wychodzi całkiem przyjemna, w sumie to przejrzeć na co bym łapał bo te dotacje całkiem sensownie obniżają koszty
@lukaschels: sprawdź u siebie miejskie/gminne - u mnie miasto dawało 10k, a z wojewódzkiego wziąłem te 12,5k (tu mi trochę ucięli, bo mam zarejestrowaną jdg w domu na jakimś tam procencie powierzchni). U mnie były to dotację "za likwidacje" pieca na ekogroszek - nie wiem jak z
Obecnie szukam systemu Smart dom co mi ogarnie sterownie grzałkami za poocą danych z falownika. A to nie takie hop siup, np nexwell i loxone tego nie potrafi.
A bardziej oszczędnościowo to by wystarczyło jakieś "inteligentne gniazdko elektryczne", albo przekaźnik Sonoff z miernikiem mocy - i włączać gdy napięcie
@bajcik: ja potrzebuje ok 14 kW, a to już pod 20 tys wychodzi
#homeassistant widziałem ale tu największa wada jest to że trzeba samemu się tego nauczyć a jak już się nauczysz to patrząc na zachowanie użytkowników cały czas cos dodajesz lub cały czas cos poprawiasz bo nie działa do końca tak jak chciałeś
@lukaschels: Potwierdzam słowa @KONONOWlCZ: - zdecydowanie KNX, bo jest wieczny i dający multum możliwości. Inny system będzie 20% tańszy, a za kilka lat nieserwisowalny - było już bardzo wiele takich systemów, które były na topie i po paru latach nikt już o nich nie pamiętał i ich nie znał. Korzystamy w naszych instalacjach z Loxone jako wizualizacji KNX, jest to jedna z opcji, więc można myśleć o takich
Tak cena to największa wada reszta na plus. choć najchętniej zapłaciłbym za kurs żeby teść to ogarnął wtedy zyskam darmowego serwisanta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Choć jak pytałem jak różnych firm to co czego potrzebuje wyceniali mi na 20-40 k zł pod warunkiem że układanie kabli
Teraz po doktoryzacji z tematów budownictwa niskoenergetycznego i z perspektywy czasu wiem, że wiele rzeczy mogłem zrobić lepiej, no ale pewnych rzeczy już nie odkręcę ( ͡°
@lukaschels: mi też tam wyceniali okablowanie i robotę 30-40k. A do tego niespodzianka - szafa i jej uzbrojenie 80k ;) Pytaj wszystkich czy to z szafą i modułami i przyciskami na ścianach, czy tylko kable i punkty, bo potem będzie zdziwko jak się okaże,
Ja przeżyłem wiele budów ale nie domu i to dla mnie oczywiste że jak zbudujesz to znajdzie się masa rzeczy które mozna było inaczej. A trakcie budowy nie pomyślałem albo sobie nie wyobrażałem.
A ciekawych rzeczy to kupiłem bilety na Budma, rzeczywiście targi to dobry pomysł aby rozeznać się w rynku.
Jestem związany z rolnictwem i energetyką OZE i konferencje oraz
Mi szczególnie zależy aby zintegrować wszystkie sterowniki w jednym bo jak u kolegi zobaczyłem 5 paneli na ścianie to mi się nie dobrze zrobiło. A jak
Ja już byłem przekonany do Ampio ale jednak jak za 10 lat firma nie będzie istniała to co w przypadku awarii? Jednak KNX to jest klasa i standard, muszę jeszcze zrobić wycenę. Chyba że będzie mocno za drogo to oleje temat smart home, buduje jednak
Przez kombinatorstwo i dziadostwo stracił klienta bo finalnie zdecydowałem się na kogoś innego i alphe lwdv czyli powietrze-woda i powiem Ci, że robi robotę. Teraz za oknem mamy -11 a ona nie odpala grzałki, bo nie musi :) tylko sobie spokojnie kręci. Teraz dogrzewa powrót do celu ze zużyciem w granicach 1.2kwh, jak osiągnie cel to potem przez jakiś czas sobie kręci na minimalnych obrotach 0.6kwh.
Przypomnę: 260m2 po podłodze , pompa 8.2kw. 22 stopnie w środku, jaram się jak dziecko
@KONONOWlCZ: Jak sam napisałeś to chyba będzie niestety podobna cena do gruntówki a jak się policzy dofinansowania to chyba się zrówna. Akurat wyskoczył ten boom na pompy to ceny wystrzeliły a jeszcze jest problem z dostępnością.
A jak już masz knx to masz może sterowanie temperaturą na pętlach? Warto w to iść czy tylko sterowanie krzywą grzewczą?
Mam wyciągnięte kable sterownicze przy rozdzielaczach, mam też kupione dawno temu siłowniki elektryczne na pętle i moduły grzewcze do szafy, ale nie sądzę, że będę z tego korzystał więc póki co tego nie integruję. Po zagłębieniu się w tematykę eksploatacji pomp ciepła i przegadaniu tych tematów z serwisem alpha innotec wiem tyle, że te pompy (a pewnie dotyczy to wszystkich) lubią stabilne środowisko pracy.
Gdybym chciał sterować temperaturą w pokojach to te elektryczne siłowniki zaburzałyby idealne środowisko pracy. Do obiegu trafiałaby co jakiś czas bomba chłodnej wody z zamkniętych pętli a to z kolei wymuszałoby na pompie zwiększanie obrotów (lwdv to pompa inwerterowa, moduluje sobie moc). Więc zamiast stabilnej pracy przez cały dzień na najniższych możliwych obrotach 0.5kwh w celu podtrzymania temperatury powrotu, raz po raz musiałaby zwiększać moc by dogrzać te wcześniej zamknięte pętle a mam ich łącznie - o ile dobrze pamiętam - 22. Więc pewnie co chwile by się któraś z nich zamykała / otwierała i zaburzała prace.
Cały czas się waham czy jest sens i wydaje mi się że nie, zwłaszcza, że mam lepszą koncepcje optymalizacji działania bez zamykania i otwierania pętli, ale póki co to tylko
@KONONOWlCZ: jak masz płytko ogrzewanie to taki zamiar by sens bo szybko ciepło dotrze, jak głęboko to bezwładność zbyt długo trwa
I masz piękne wyniki, tak to można
i ja
@lukaschels: sprawdź u siebie miejskie/gminne - u mnie miasto dawało 10k, a z wojewódzkiego wziąłem te 12,5k (tu mi trochę ucięli, bo mam zarejestrowaną jdg w domu na jakimś tam procencie powierzchni). U mnie były to dotację "za likwidacje" pieca na ekogroszek - nie wiem jak z
Komentarz usunięty przez autora
@lukaschels: Szedłbym w systemy otwarte, typu #homeassistant.
A bardziej oszczędnościowo to by wystarczyło jakieś "inteligentne gniazdko elektryczne", albo przekaźnik Sonoff z miernikiem mocy - i włączać gdy napięcie
#homeassistant widziałem ale tu największa wada jest to że trzeba samemu się tego nauczyć a jak już się nauczysz to patrząc na zachowanie użytkowników cały czas cos dodajesz lub cały czas cos poprawiasz bo nie działa do końca tak jak chciałeś