Wpis z mikrobloga

• 21
Strasznie mnie bawi to hasełko powtarzane bezrefleksyjnie

Według mnie przesłaniem tego hasła jest #antynatalizm w czystej postaci.

Co autor tego powiedzenia chce nam powiedzieć? Że najlepiej gdyby była non stop wojna bo ludzie wtedy byliby lepsi?

Czy może to że jak się na chwilę poprawi to później znów się spier^!(@oli ?

Zabawne jest to że ludzie powtarzający takie hasła które mają skrajnie negatywny wydźwięk dotyczący naszego losu dalej nie widzą niczego złego w rozrodzie....

#filozofia #historia #przemyslenia
galek - Strasznie mnie bawi to hasełko powtarzane bezrefleksyjnie 

Według mnie przes...

źródło: comment_16707707509h0trLOBzvw8CcrGWJmTXK.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
@galek: ten mem jest skrajnie głupi, bo przyczyną upadku Imperium Romanum było po prostu potężne załamanie demografii i gospodarki związane z zarazami, a potem wyrośnięcie na wschodzie potężnej Persji i migracje ludności, których z uwagi na gigantyczne rozmiary państwa i długość granic nie dało się zaradzić.

Podobnie głupie są pseudointlektualne pierdy antynatalistów, dla których życie to wyłącznie #!$%@?, beznadzieja i ciągły przegryw.
  • Odpowiedz
via Android
  • 12
@vanillla_guy czyli chcesz powiedzieć że życie ogólnie jest fajne.

I te wszystkie wojny, choroby, cierpienie, śmierć to jest dla przegrywow a dla nadludzi takich jak ty jest wieczne szczęście?
  • Odpowiedz
chcesz powiedzieć że życie ogólnie jest fajne.

@galek: oczywiście że jest

I te wszystkie wojny, choroby, cierpienie, śmierć to jest dla przegrywow a dla nadludzi takich jak ty jest wieczne szczęście?

Rozumiem, że ludzie doświadczają w swoim życiu jedynie wojny, cierpienia i śmierci i nie ma nic poza tym? xD

Ciekawe, że autorami takich wysrywów są głównie #!$%@? żyjące w komfortowych warunkach i dobrobycie- ich móżdżek po prostu został zaprogramowany do
  • Odpowiedz
@galek wiesz że człowiek jest niestety najbardziej kreatywny w momencie gdy ma skrzywdzić drugiego człowieka?
Ogromna liczba wynalazków stworzonych na potrzeby armii z czasem przenika do zastosowań cywilnych.
Jest tak choćby z internetem bez którego dzisiaj już większość ludzi żyć nie potrafi.
  • Odpowiedz
@galek: antynatalista się zesrał i pojechał ad personam, bo brak argumentów xD

No pogrzeb i co w związku z tym, gość na zdjęciu nawet nie zauważył momentu tej strasznej śmierci, tak jak ja nie zauważam kiedy zasypiam i tracę świadomość kładąc się do łóżka. A rodzina wiadomo, że będzie opłakiwać i przez jakiś czas przeżywać, a potem pogodzi się ze stratą.

W sumie to dla antynatalisty śmierć powinna być czymś pozytywnym,
  • Odpowiedz
jesteś tak gigantycznym idiota że nie warto z Tobą dyskutować.

Popatrz sobie na to zdjęcie i powiedz tym ludziom którzy są nad trumna że szczęście to jest w większości kwestia ich nastawienia

@galek Badania pokazują że pojedyncze wydarzenia w życiu typu śmierć bliskiej osoby nie wpływają znacząco na poziom szczęścia w życiu, co zresztą już Ci pisałem. Wnioski odnośnie kto zrobił z siebie większego idiotę zostawię już Tobie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@garrincha94: poczucie szczęścia to indywidualna sprawa i ciężko jest je określić badaniem. Ja w swoim życiu spotkałem dużo osób, które mają traumę i cierpią bo odejściu kogoś bliskiego.
  • Odpowiedz
@vanillla_guy @galek: w życiu bardziej niż szczęście istotne jest poczucie celowości. Można nie być szczęśliwym przez całe życie i pomimo to uznać swoje życie za wartościowe.
Patrząc na życiorys Tesli ciężko powiedzieć, że miał szczęśliwe życie, ale nie można powiedzieć, że jego życie nie było bezcelowe.
Rajmund Kolbe - los tragiczny, ale był do końca wierny swoim ideałom.
Maria Skłodowska-Curie jedna z pierwszych ofiar choroby popromiennej - też paskudny koniec.
Szczęśliwe
  • Odpowiedz
@vanillla_guy:

"chcesz powiedzieć że życie ogólnie jest fajne"

oczywiście że jest

Twierdzenie, że zjawisko oparte na wzajemnym pożeraniu się wymuszenie zaistniałych materialnych (w tym przede wszystkim czujących) istot zwanych organizmami to coś fajnego, jest szalenie nielogiczne, absurdalne, irracjonalne - po prostu durne.

Rozumiem, że ludzie doświadczają w swoim życiu jedynie wojny, cierpienia i śmierci i nie ma nic poza tym?

W przypadku zbędnie zaistniałych istot, wszystko, co wymieniłeś, ma większą wagę
  • Odpowiedz
absurdalne, irracjonalne - po prostu durne.

@HAL__9000:

Do tej pory twój organizm został błędnie nastawiony tak

Albo twój został błędnie nastawiony. To tylko twoje subiektywne oceny zjawisk, nie są to żadne prawdy ostateczne. Można mieć dowolny stosunek do tych zjawisk i wartości.
  • Odpowiedz
@galek: to hasełko jest często powtarzane przez zwykle prawakówz którzy narzekają ma lgbtq itp, oni sami nie wiedzą co to znaczy i podobnie jak duża część antynatalistów równiez są mizantropami, alebnie chcą się przyznać xd
  • Odpowiedz
@niebieskatrytytka:

To tylko twoje subiektywne oceny zjawisk

Te oceny są logiczną implikacją niezależną od tymczasowych, indywidualnych upodobań zbędnie zaistniałych organizmów.

nie są to żadne prawdy ostateczne

Jeśli coś jest logiczne, to ostatecznie znaczy, że jest prawdziwe.

Można mieć dowolny stosunek do tych zjawisk i wartości.

To, że fizycznie możliwe jest wyrażanie różnego zdania przez równie zbędnie i wymuszenie zaistniałe ludzkie istoty, nie oznacza, że każde z nich jest ok. Są twarde
  • Odpowiedz