Wpis z mikrobloga

Witam mam pytanie kupiłem jakiś czas temu mieszkanie w wielkiej płycie w mieszkaniu został zaadaptowany korytarz a drzwi wejsciowe poprzednio znajdujące sie w scianie nosniej usunięte, pozostał po nim niewielki próg ..... Z jednej strony 4cm z drugiej 6cm, mam pytanie czy jest szansa uzyskać zgode na wyburzenie tych niewielkich kawałków ściany albo ile mniej więcej kosztowałaby ekspertyza inżyniera budowlanego, na usunięcie czegoś takiego

#wielkaplyta
#remontujzwykopem
#remont
#budownictwo
Pablo_1989 - Witam mam pytanie kupiłem jakiś czas temu mieszkanie w wielkiej płycie w...

źródło: comment_1670417962r7iFdAjLsrgqevHJv9WD0c.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pablo_1989: Robiłem remont generalny w wielkiej płycie i wgl się tym nie przejmuj xd W spółdzielni takie sprawy załatwia się tak:
Wyrzuciłem kaloryfer nr2 z pokoju (został jeden). Wchodzę do majstra w spółdzielni kłaniam się nisko mówię że:
- Dzień dobry, sprawa jest bo ja chciałem zgłosić że podczas remontu zmieniła się liczba kaloryferów w mieszkaniu
- A to Pan nie wie że tak nie wolno bez uzyskania zgody ?
- Zgodę na remont miałem i było wypisane że będą wymieniane kaloryfery i myślałem że to wystarczy, a i wie Pan jak jest Panie X, ekipa budowlana z projektantką mówiła że trzeba tak zrobić i że moc tego jednego kaloryfera jest tak dobrana że będzie cacy a ja to się nie znam na tym patrzę tylko czy równo i ładnie.
- Dobra idź Pan napisz wniosek i zostaw w pokoju
  • Odpowiedz
@Pablo_1989: tak dokładnie. Ogólnie zgadzam się z przedmówcą, wszystko idzie ogarnąć, ale osobiście zgłaszałem na piśmie grubsze zmiany. Kaloryfery na przykład zmieniałem to mi przeliczali jakie mają być moce. Ale ogólnie bez żadnych spin wszystko mi przyklepali od ręki niemal.
  • Odpowiedz
@Pablo_1989: załatwiaj zgodę z administracji/wspólnoty, ja kiedyś przesunęłam drzwi wewnętrzne w ścianie działowej (nie nośnej, o jedną cegłę) i przy jakimś przeglądzie się do tego przyczepili. Jeden upierdliwy dziad kosztował mnie tyle nerwów i czasu, że już chciałam te drzwi przestawiać jak były.
  • Odpowiedz
@mentari: nie, chodzili ze wspólnoty oglądać piony i ogólnie instalacje, bo planowane były remonty (wymiana). Te wymienione przez Ciebie, to zupełnie inne ekipy robią, więc ich temat ścian nie interesuje. ALE w mieszkaniu, w którym obecnie mieszkam, ostatnio robiono szczegółowe pomiary każdego lokalu i wtedy takie przeróbki też wyjdą.
  • Odpowiedz
@mentari: Ten szczegółowy pomiar dotyczył każdego lokalu w budynku, facet chyba z godzinę u mnie siedział. Wspólnota to organizowała, nie pamiętam już po co ;)
  • Odpowiedz
@justypl: w sumie taki przegląd niestandardowy byłby dobry raz na jakichś czas żeby zobaczyć co ludzie za niebezpieczne dla całego budynku patenty o----------ą xD
  • Odpowiedz
@mentari: czasami można mieć wrażenie, że ludzie swoje M przerabiają na co najmniej dwupoziomowe, sądząc po odgłosach i czasie trwania remontu ;P U mnie przy okazji tego pomiaru wyszło, że zajmuję jedno z „prostszych” mieszkań, bo różnica w długości przeciwległych ścian, im niższe piętro tym większa, parter ok 30 cm ;)
  • Odpowiedz