Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Ostatnio pisałem o problemie z moim pc w tym wpisie
https://www.wykop.pl/wpis/69255123
Muszę go trochę zaktualizować bo okazało się że jestem debilem i nie zauważyłem że bios magicznym cudem wrócił do ustawień fabrycznych (a powinienem mieć ustawione xmp na traktowanie pamięci na 3200 MHz) Po tym ustawieniu wszystko wróciło do normy. Mam tylko jedno pytanie. Czy ktoś kto ma płytę: Gigabyte Aorus Elite B450 rec.1.1 (wgrany najnowszy bios) obszedł jakoś problem blokowania portów sata po zamontowaniu dysku pod M2.? Mam dysk SSD i nagrywarkę podłączone pod SATA i ostatnio zamontowałem dysk SSD na M2 i po tym system nie widzi nagrywarki ani dysku sata. Próbowanie podłączenia do różnych portów sata nic nie daje bios wogole nie widzi dysków. Może trzeba coś w biosie ustawić? Z góry dziękuję za pomoc
#pc #pcmasterrace
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sebek_Bonk: Ja bym sformatował monitor i wymienił płyn chłodniczy w wentylatorach na procku. Kiedyś dyskietka nie mieściła mi się do portu usb, zrobiłem format pulpitu i wszystko wróciło do normy. Także doświadczenie i lata praktyki kolego. Nie znasz się to się nie zabieraj za gruntowne modernizacje swojej infrastruktury obliczeniowej. Zgłoś się do fachowca to może zajmie się takim błahym problemem, ale przy obecnych stawkach rynkowych, nie wiem czy jakiś szanujący
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kakpadacja: dziękuję za wyczerpująca odpowiedź, postaram się teraz profesjonalnie podejść do tematu widzę że byłem kompletnym ignorantem i np. otworzyłem obudowę bez uprawnień.
  • Odpowiedz
Mam dysk SSD i nagrywarkę podłączone pod SATA i ostatnio zamontowałem dysk SSD na M2 i po tym system nie widzi nagrywarki ani dysku sata.

@Sebek_Bonk: a co masz w instrukcji płyty głównej? Jak dobrze widzę, to na tej płycie masz dwa sloty pod dysk M.2. Często jest tak, że drugi slot współdzieli ścieżki na płycie z portami SATA - więc fizycznie niemożliwe jest używanie zarówno M.2 jak i SATA, to
  • Odpowiedz