Aktywne Wpisy
Stalionnn +158
Blondynka34 +38
#nocnazmiana #slask #rozowypasek
Zastanawiam się czasem po co żyję, skoro jest coraz gorzej? Okazało się dziś że mój Kot ma skrzep w sercu, kilka dni temu zwolnili mnie z pracy gdzie zarabiałam 3400 na rękę a teraz pewnie będą chcieli mnie #!$%@?ć z mieszkania, a ja mając 2500 na koncie nie zaszaleję. Ale o co chodzi? Mieszkam w tym mieszkaniu ( kawalerka) kilka lat, kupiłam pralkę,
Zastanawiam się czasem po co żyję, skoro jest coraz gorzej? Okazało się dziś że mój Kot ma skrzep w sercu, kilka dni temu zwolnili mnie z pracy gdzie zarabiałam 3400 na rękę a teraz pewnie będą chcieli mnie #!$%@?ć z mieszkania, a ja mając 2500 na koncie nie zaszaleję. Ale o co chodzi? Mieszkam w tym mieszkaniu ( kawalerka) kilka lat, kupiłam pralkę,
Jednak w przeciwieństwie do butelek, plastikowe nakrętki są przedmiotem zainteresowania akcji charytatywnych. Dlaczego ktoś jest w stanie zapłacić? I ile jest wart kilogram plastikowych nakrętek?
#plastik #ekologia #zerowaste #recykling #gruparatowaniapoziomu #nauka #eko
milion nakrętek to tylko 3 tony.
Czyli gdyby zebrać wszystkie nakrętki świata, to mielibyśmy tylko 1-3 tys zł
Zacznijmy od danych. Po pierwsze różne szacunki podają, że w 1kg mieści się 300-500 nakrętek, wykorzystajmy więc do rachunków średnią czyli 400. Jedna nakrętka to 3-4g więc również bierzemy średnią - 3,5g. Mamy więc 3,5 tony plastiku dziennie. Przeliczmy sobie zatem, jak się sprawa ma w przeciągu roku? Mamy wówczas 1277,5 tony. Samiec słonia afrykańskiego waży 6 ton więc rocznie produkujemy tyle nakrętek ile waży niemal 213
Zacznijmy od danych. Po pierwsze różne szacunki podają, że w 1kg mieści się 300-500 nakrętek, wykorzystajmy więc do rachunków średnią czyli 400. Jedna nakrętka to 3-4g więc również bierzemy średnią - 3,5g. Mamy więc 3,5 tony plastiku dziennie. Przeliczmy sobie zatem, jak się sprawa ma w przeciągu roku? Mamy wówczas 1277,5 tony. Samiec słonia afrykańskiego waży 6 ton więc rocznie produkujemy tyle nakrętek ile
I teraz pomyslmy ile zasobów potrzeba aby wychwycić wszystkie nakrętki swiata.