Wpis z mikrobloga

Ja pierdzielę, jak w Polsce ma być dobrze skoro koleżanka mojej mamy, która jest lekarzem rezydentem zarabia 2700 złotych netto miesięcznie xD (jeżeli to prawda)

Bądź piątkowym uczniem od szkoły podstawowej, napisz świetnie maturę z biologii i chemii, ukończ sześcioletnie trudne studia i oto ci płacą. To straszny policzek ze strony państwa. Może niech państwo płaci im worek cukierków xD

#pracbaza #polska #medycyna
  • 73
  • Odpowiedz
@xTortox: Oj niekoniecznie. Jeśli zależy Ci na konkretnym mieście w którym mieszkasz od urodzenia, a nie wy...gwizdowie oraz zależy Ci na jakiejś konkretnej specce, to można mega słabo zarabiać. W końcu to dana placówka płaci za Twoją pensję, a nie MZ jak dla rezydenta (przynajmniej podstawę).
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: nikt nic nie przeinaczył. Lekarze na etacie #!$%@? zarabiają, a kasę mają za dyżury, kontrakty i własną prywatną praktykę.

Oczywiście wafel w stylu @Baciar93: zaraz wyciągnie ci statystykę że ktoś tam gdzieś tam zarabia 50k tylko zapomni wspomnieć że za 400h miesięcznie i tak to się żyje w tym #!$%@?

A jak będziesz próbował się zapisać do specjalisty i nawet prywatnie dostaniesz termin na za miesiąc (bo
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: Tak rezydentury 2700 w szpitalu, jak pracuje w przychodni w takiej poza miastem nawet jeszcze bez specjalizacji to 120 zł/h brutto dostają albo więcej. Przypominam że to bez specjalizacji, serio wystarczy mieć auto i wyjechać te 30 km poza miasto i stawki są o wiele lepsze a czemu ? Bo brak tam lekarzy. Nie wiem kto świeżo po studiach dostaje 120 zł/h na godzinę na start
  • Odpowiedz
@GienekZFabrykiOkienek: Budownictwo to kierunek, który najmniej opłaca się studiować z tego co słyszałem.

Medycyna ma wysoki poziom, dużo materiału do przyswojenia i wymaga 2 bardzo dobrze napisanych rozszerzeń z biologii i chemii. Na infe na polibude mój kolega dostał się mając jedynie bardzo dobrze napisaną maturę z matematyki podstawowej, bo z rozszerzonej miał 44 procent.
  • Odpowiedz
W ameryczce nwm jak jest z rezydentura i ile sie zarabia ale w kazdym razie masz w #!$%@? kredytu za srudia also w niemczech np tez musza #!$%@? rok czy iles za 600e czy nwm ile tam

@Iandschaft: Co za bełkot z tym pracowaniem w Niemczech za 600 euro? Oni te kilkaset euro dostają będąc jeszcze na studiach.
  • Odpowiedz