Aktywne Wpisy
OCIEBATON +221
masternodeBTC +249
Wskaż przedmiot/usługę/czynność, która w ostatnim czasie poprawiła na jakiejkolwiek płaszczyźnie w Twoim życiu komfort/bezpieczeństwo/zdrowie/prywatność itp.
Zanim przejdę do konkretów to parę słów dla nowych czytelników. Od ponad 3 lat rozmawiamy w tych wpisach o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: każdy poleca rzeczy które wprowadził do swojego życia z tytułowego pytania i może je polecić, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje rozwiązania z których również korzysta,
Zanim przejdę do konkretów to parę słów dla nowych czytelników. Od ponad 3 lat rozmawiamy w tych wpisach o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: każdy poleca rzeczy które wprowadził do swojego życia z tytułowego pytania i może je polecić, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje rozwiązania z których również korzysta,
Mirki potrzebuje porady odnośnie gęstwy.
Zrobiłem warke 20l 14blg na suchych us-05 i zebrałem gęstwę do słoika. W weekend chce nastawić risa 15l 24blg i użyć tej gestwy.
Pytanie jest ile tej gestwy i czy napowietrzać brzeczke?
Wszędzie polecali kalkulator mrmalty ale on już chyba nie działa, Google kieruje do sklepu android a tam pusto.
Ktoś ma namiar na kalkulator w miarę prosty?
Na zdjęciu gestwa po 2 dniach w sloiku
Kalkulator masz np na piwko.com.pl
Na oko to na 15l cały słoik bym dal (bo to chyba pół litra jest?).
@jmyung: @johtypytyhyn: sloik to chyba 900ml wiec jest jakies 500ml gestwy ale z tego
Z swojego doświadczenia wiem ze dodawanie mniej niż 0.5l na risa, u mnie zazwyczaj około 20l, nie wychodziło najlepiej.
Lej całość i się nie zastanawiaj.
Chyba ze datę gestwy ustala się zadaniem a nie zebraniem? Ale to bez sensu by było.
Pierwsza warka 20l 14blg, suche us05, 2 tygodnie burzliwej, zebranie gestwy I tydzień potem zadanie gestwy do 15l 24blg. Tak wygląda mój cykl.
Pozdro dzięki za opinie
@sopczak
@kusprzyk: Datę ustalasz mniej więcej jak się zakończy burzliwa. Ale generalnie Twoja jest w miarę świeża więc jak zadasz cały sloik to ruszy z kopyta. Tylko przez pierwsze 3-4 dni to utrzymuj 16C. W dolnej granicy temperatury drożdży.