Wpis z mikrobloga

#gotowanie

Jak się nazywa ten dodatek w stylu glutaminianu sodu, tylko jako gotowy produkt spożywczy który dodaję w tych wszystkich barach mlecznych, jedzeniach na wage itd. które sprawia, że jedzenie uzależnia bardziej i smaczniejsze odczucia są. Da się to kupić i w swojej kuchni stosować? Strasznie mi podeszły te dania z tych barów i chciałbym sobie takie robić ;p
  • 5
@zeddt jak masz w okolicy jakąś galerię handlowa to poszukaj glutaminanu sodu (msg) w sklepie typu kuchnie świata.
BTW, to nie jest jakiś magiczny składnik. Msg nadaje potrawom smak umami (podobnie jak w mięsie albo grzybach) więc jak uzależnia to robi to w podobny sposób jak np sól czy cukier
@zeddt: Jesli lubisz tego typu smaki to polecam również zaprzyjaźnić z różnymi pastami i dodatkami z kuchni azjatyckiej, które sa wypakowane słonym, wybornym umami. Sos sojowy (do wszystkiego, szczególnie do okołomiesnych smaków), sos teryiaki (podobny ale lepki o słodki - swietny do smazenia mięsa, tworzy słodką glazurę, pomaga uzyskać skarmelizowana chrupiąca powierzchnię), pasta miso (do zup i sosów, taka kostka rosołowa tylko bardziej w umami niż warzywne aromaty), pasta gochuyang bodajże
Da się. Musisz zebrać grzyby Kanie. Wysuszyć je i następnie zmielić w młynku na drobną przyprawę. Można dodawać do prawie każdego obiadu.