Wpis z mikrobloga

mam mlodszego brata, prawie 10 lat a ja 22

wydaje mi sie ze troche jestem dla niego autorytetem bo udalo mi sie wyrwac z domu ze wsi lat gdzie psy dupami szczekaja od razu po maturze i od tamtej pory zyje sobie na fajnym poziomie

wydaje mi sie tez ze sporo mamy wspolnych pasji (tzn podobne w podobnym wieku)

problem w tym ze mlody sporo chce grac na kompie, teraz ma limit 2h (nie wliczajac telefonu i konsoli) a ja w jego wieku mialem godzine dziennie maks xD tymczasem niektorzy rowiesnicy siedza calymi dniami np wracaja ze szkoly i do momentu az pojda spac to graja, moi rodzice chcieliby czegos takiego uniknac

no i pytanie, czy da sie jakos przekuc ta jego chec do grania w #programowanie lub pochodne? proboje sobie przypomniec jak ja to mialem w jego wieku ale mam troche dziure w pamieci, na pewno bylem zafascynowany graniem i tez chcialem jak najwiecej

mniej wiecej w jego wieku calkowicie z nudow i przypadkowo zajrzalem do symfonii C++ (moj starszy brat mial wtedy infe w liceum) co moim zdaniem zaszczepilo we mnie hobby

myslalem zeby zrobic na kompie dwa konta, jedno z dostepem przez godzine czy dwie dziennie gdzie by gral, ogladal yt itp i drugie konto z dostepem kiedy chce ale odblokowane DNSy tylko na niektore strony, np stackoverflow, github, jakies kursy i fora (z tym ze pewnie odpowiedniki po polsku) plus jakies IDE zainstalowane itp

co myslicie?

#pytanie #programowanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz jest dość dużo zajęć z robotyki dla dzieciaków gdzie mogą robić fajne rzeczy. Problemem jest tylko to, że zazwyczaj na takie zajęcia trzeba sobie gdzieś dojechać.

Nie wiem czy wymuszanie na dziecku nauki programowania przez blokowanie wszystkiego poza githubem i stackoverflow przyniesie jakikolwiek pozytywny efekt. To przecież dziecko. Dzieci lubią się bawić i powinny to robić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rhodium: wiadomo że musi się bawić i to robi, ale chyba granie cały dzień nie jest dobre dla 10 latka?

Nie chodzi o zablokowanie wszystkiego tylko ograniczenie

Próbuję sobie przypomnieć jak ja miałem, no i u mnie ograniczeniem był ziemniaczany komputer, nie mogłem grać więc zacząłem poznawać bardziej komputer i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bruno_: Ja za dzieciaka tłukłem całymi dniami w gry i to właśnie to się przełożyło na chęć do programowania ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Bruno_: mi chodzi o to, że jak mu poblokujesz wszystko w taki sposób aby on mógł wejść tylko na stacka lub dostać się do repo wymuszając w ten sposób naukę programowania to raczej mu to obrzydzisz.
  • Odpowiedz
@Bruno_:
Ja bym mu założył formatkę gdzie musi rozwiązać jakieś zadanie żeby dalej grać
Ale tak ogólnie to nie jest tak, że ktoś kto lubi grać pójdzie w deva
Granie ma rózne przyczyny, różne funkcje i czasami kończy się piwniczakiem
To może być nieradzenie sobie ze stresem, nieśmiałość
Z perspektywy czasu uważam, że jednak w większości to marnowanie życia
  • Odpowiedz