@posepny1: a to mieszkaniówka w chinach nie upadła po ogloszeniu bankructwa evergrande? Przecież wykopowi eksperci z mickpl na czele dawali im max 2 tygodnie, a to juz z rok minął. To jak to jest z tymi chinami?
@posepny1: Przeczytałem i gosc ma jednak obsesje na punkcie Niemiec. Czasem w jednym zdaniu pisze 2 przeciwne rzeczy. Że Rosja i Niemcy zawarły startegiczny układ by po przecinku napisać, że dlatego Ruscy tam mają największą ilośc agentów. Nie infiltruje się tak potężnie agentami "zaprzyjaźnionych" państw. Tzn. warto mieć agentów wszędzie, ale najwięcej tam gdzie płyną zagrożenia. Jeżlei rzeczywiście był układ zawarty przez samą górę to zagrożenia dużego nie było. W
@posepny1: proszę bardzo, pan szanowny ekspert napisał na twitterze "nawet nie ma co analizować", natomiast materiał źródłowy z Bloomberga mówi wyraźnie o tym, że NIE DA SIĘ tego już analizować ("no longer analyzable"), jak nie kumasz tej subtelnej różnicy to wracaj do szkoły przerabiać materiały z czytania ze zrozumieniem.
@Syn_Tracza: nie będę się kłócić bo nie jestem historykiem ale mi się akurat te rzeczy które wymieniłeś logiczne wydają. Układ strategiczny a to że dali sobie nawpuszczac agentów to wogole mi się nie kłóci ze sobą. Potęga oczywiście byli po wojnie dzięki planowi Marshalla ale na tym szczycie sie jakoś musieli utrzymać przez te lata. Odpisywać nie musisz bo ja jak mówiłem się nie znam na tym tak bardzo więc
Odpisywać nie musisz bo ja jak mówiłem się nie znam na tym tak bardzo więc nie będę z Tobą dyskutował bo rozumiem masz jakieś wykształcenie w tym kierunku?
Mam wykształcenie w tym kierunku, ale to nie jest istotne gdy się zwyczajnie rozmawia o faktach, które można łatwo sprawdzić. Jak 2 osoby z wykształceniem kierunkowym mają kompletnie odmienne zdanie to obaj mają rację? ;)
@posepny1: nie ma co analizować bo chińczycy kłamią, kłamią i jeszcze raz kłamią.
Evergrande nadal nie ma planu naprawczego bo nikt nie potrafi wziąć się za sprawozdania roczne (te wcześniejsze też przekłamane). To nawet nie jest kreatywna księgowość, oni wpisują w sprawozdania co chcą. Obecnie bańczy tam parę dużych deweloperów (brak płynności finansowej), a jeszcze pół roku temu dostawali rating AA+ XDDDDDDD
@Syn_Tracza: nie, ale bez urazy oczywiście ale mi się klei wypowiedź tego gościa co wrzuciłem. Ty narazie negujesz, to może opisz jak wg Ciebie wygląda to na tej osi plus USA jeśli to nie problem oczywiście
@posepny1: Tylko chiny mają właśnie lekkie problemy z przejęciem niemieckiego przemysłu. We wrześniu mieli ogromne blackouty, zarówno w przemyśle jak i w prywatnych mieszkaniach. Polityka zero covid dalej u nich śmiga w najlepsze. Do tego wszystkiego próbują zredukować emisje CO2 bo setki ludzi umierają dziennie od smogu.
“The proven investment approach is that it won’t go wrong being negative or more negative ahead of the market,” said Zhi Wei Feng, a senior analyst at Loomis Sayles Investments Asia Pte
Opowiedz mi królu złoty ile razy słyszałeś o Loomis Sayles
#chiny #inflacja #gospodarka #nieruchomosci #heheszki
Nie ma tam o relacjach z USA ale ja się kilku nowych rzeczy dowiedziałem
W
@posepny1: proszę bardzo, pan szanowny ekspert napisał na twitterze "nawet nie ma co analizować", natomiast materiał źródłowy z Bloomberga mówi wyraźnie o tym, że NIE DA SIĘ tego już analizować ("no longer analyzable"), jak nie kumasz tej subtelnej różnicy to wracaj do szkoły przerabiać materiały z czytania ze zrozumieniem.
Odpisywać nie musisz bo ja jak mówiłem się nie znam na tym tak bardzo więc
Mam wykształcenie w tym kierunku, ale to nie jest istotne gdy się zwyczajnie rozmawia o faktach, które można łatwo sprawdzić. Jak 2 osoby z wykształceniem kierunkowym mają kompletnie odmienne zdanie to obaj mają rację? ;)
Evergrande nadal nie ma planu naprawczego bo nikt nie potrafi wziąć się za sprawozdania roczne (te wcześniejsze też przekłamane). To nawet nie jest kreatywna księgowość, oni wpisują w sprawozdania co chcą.
Obecnie bańczy tam parę dużych deweloperów (brak płynności finansowej), a jeszcze pół roku temu dostawali rating AA+ XDDDDDDD
To jest odpowiedź na pytanie czemu analitycy nie
@mrcino: już zaraz spadnie, spokojnie, za rok kupisz ten wymarzony kurnik za -50%
@blackmilk: co z audytorami? też lecą w c---a czy nie ma obowiazku autytu ui nich?
Polecam filmik opisujący ich problemy: https://www.youtube.com/watch?v=GBp_NgrrtPM
Opowiedz mi królu złoty ile razy słyszałeś o Loomis Sayles
@posepny1: nie musisz zajmować się jakimkolwiek rynkiem żeby znać firmy takie jak goldman, jpm, ubs, credit suisse, citi, barclays.
Jak bloomberg zacytuje analityka z mbank dom maklerski to też się tym zbytnio nie przejme