Starsi gracze giełdowi pamiętają rok 1992/93 gdzie każdy grał na giełdzie. Nawet moja ciotka polonistka miała jakieś akcje. Pamiętam jak w 2021 roku rozmawiałem na grobbingu z kuzynem który mówił że ze swoim fryzjerem omawia plany inwestycji w nieruchomości.
I tak mi się przypomniało hasło które gdzieś przeczytałem: " jak każdy wie że to jest dobra inwestycja to to już nie jest dobra inwestycja."
I tak mi się przypomniało hasło które gdzieś przeczytałem: " jak każdy wie że to jest dobra inwestycja to to już nie jest dobra inwestycja."
@Sl_w_k_1: próg wejścia jest tak wysoki, że raczej nie ma co się przejmować ulicą w tym przypadku. Wystarczy spojrzeć na wykop, jakie fikoły są odstawiane, żeby tylko nagonić na sprzedaż. A jakoś nikt się tym już nie przejmuje XD
@Sl_w_k_1: aha no i tutaj, słowa klucze ( ͡°͜ʖ͡°) Każdy też wie, że kupno limitowanego auta sportowego za 1mln + z salonu to jest pewny zysk 20% po wyjeździe z salonu. Z jakiegoś powodu wszyscy wiedzą, a nie kupują ( ͡°͜ʖ͡°)
" jak każdy wie że to jest dobra inwestycja to to już nie jest dobra inwestycja."
@Sl_w_k_1: czy ja wiem. Zależy od definicji "dobra" - inwestycja w jakiś ETF śledzący total market to jest dobra inwestycja mimo tego że każdy to wie.
Problemem są nierealne oczekiwania - po prostu, jak coś na pierwszy rzut oka obiecuje zyski lepsze niż średnia rynku to płaci się za to ryzykiem. Nie ma zysków lepszych
Śmierdzi mi to strasznie, że te bitki za chwilę się rozleją na większe terytorium. W skrócie śmierdzi na kilometr wojną światową, nie chce być złym prorokiem, ale następny rok będzie bombowy. #wojna #izrael #ukraina #palestyna
Pamiętam jak w 2021 roku rozmawiałem na grobbingu z kuzynem który mówił że ze swoim fryzjerem omawia plany inwestycji w nieruchomości.
#nieruchomosci #gielda #inwestowanie
@Sl_w_k_1: próg wejścia jest tak wysoki, że raczej nie ma co się przejmować ulicą w tym przypadku. Wystarczy spojrzeć na wykop, jakie fikoły są odstawiane, żeby tylko nagonić na sprzedaż. A jakoś nikt się tym już nie przejmuje XD
@Sl_w_k_1: aha no i tutaj, słowa klucze ( ͡° ͜ʖ ͡°) Każdy też wie, że kupno limitowanego auta sportowego za 1mln + z salonu to jest pewny zysk 20% po wyjeździe z salonu. Z jakiegoś powodu wszyscy wiedzą, a nie kupują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sl_w_k_1: czy ja wiem. Zależy od definicji "dobra" - inwestycja w jakiś ETF śledzący total market to jest dobra inwestycja mimo tego że każdy to wie.
Problemem są nierealne oczekiwania - po prostu, jak coś na pierwszy rzut oka obiecuje zyski lepsze niż średnia rynku to płaci się za to ryzykiem. Nie ma zysków lepszych