Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 37
Starsi gracze giełdowi pamiętają rok 1992/93 gdzie każdy grał na giełdzie. Nawet moja ciotka polonistka miała jakieś akcje.
Pamiętam jak w 2021 roku rozmawiałem na grobbingu z kuzynem który mówił że ze swoim fryzjerem omawia plany inwestycji w nieruchomości.

I tak mi się przypomniało hasło które gdzieś przeczytałem: " jak każdy wie że to jest dobra inwestycja to to już nie jest dobra inwestycja."

#nieruchomosci #gielda #inwestowanie
  • 6
I tak mi się przypomniało hasło które gdzieś przeczytałem: " jak każdy wie że to jest dobra inwestycja to to już nie jest dobra inwestycja."

@Sl_w_k_1: próg wejścia jest tak wysoki, że raczej nie ma co się przejmować ulicą w tym przypadku. Wystarczy spojrzeć na wykop, jakie fikoły są odstawiane, żeby tylko nagonić na sprzedaż. A jakoś nikt się tym już nie przejmuje XD
" jak każdy wie że to jest dobra inwestycja to to już nie jest dobra inwestycja."

@Sl_w_k_1: czy ja wiem. Zależy od definicji "dobra" - inwestycja w jakiś ETF śledzący total market to jest dobra inwestycja mimo tego że każdy to wie.

Problemem są nierealne oczekiwania - po prostu, jak coś na pierwszy rzut oka obiecuje zyski lepsze niż średnia rynku to płaci się za to ryzykiem. Nie ma zysków lepszych