Wpis z mikrobloga

Na półtora kilo ligawy 450 g sosu sojowego 50 g miodu paczka przyprawy o aromacie whiskey paczka ziołowej gotowej marynaty do mięs i owoców morza z knora i 2 łyżki paprykowej marynaty do mięs ( ͡° ͜ʖ ͡°) suche zmielone i wymieszane w młynku do kawy całość wymieszana blenderem wołowina zamrożona krojona krajalnicą na mniej więcej 4/5 mm kawałki później krojona w paski i tak 14 godzin marynowania
  • Odpowiedz
@widmo82: Mam 2 jack rusele więc kupować nie muszę a co do wołowiny to pilnują na każdym etapie robienia mięska czy przypadkiem coś na podłogę nie spadnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@L3stko: Po pół roku zabawy z suszeniem wołowiny powiem Ci że sposób pokrojenia mięsa w taki sposób jak tutaj jest ważniejsze w całym procesie robienia niż marynata ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo co z tego że smaczne jak zęby łamie a nie rozpływa się w ustach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pacjent_420: kto będzie tacki rotował jak za 12h wracasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°) serio wystarczy tylko tyle godzin na 1 biegu? Widziałem jakieś przepisy z piekarnika to wydawało się o wiele dłużej i większą temp
  • Odpowiedz
@mentari: Mam skrzata pomocnika który ogarnie to za mnie a najlepsze jest to że podjadać nie będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) a co do czasu to uwierz mi 12 godzin w tej suszarce to jest wystarczająco dobrze sprawdzone wielokrotnie tym bardziej że mięso mrożone przy krojeniu miało około 4 mm grubości po dostaniu w lodowce i rozmrożeniu przed panierowaniem rozjechało się do około 2 mm jak
  • Odpowiedz
@Pacjent_420: a ile kg ligawy weszło do tego?
Jeśli ta suszarka ma moc 600 W to chodząc na maks. mocy zużyje jedynie 7.20 kWh, przy 1/3 2,40 kWh - warto spróbować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mentari: Wyżej podana ilość 1.5 kg była użyta na wyżej podana ilość marynaty co do ilości to trzeba krążki ligawy po pokrojeniu krajalnica pociąć na 3 części tak by wyszły paski wtedy idealnie 1.5 kg wrzuci się na 2 razy taka suszarkę
  • Odpowiedz