Aktywne Wpisy

ZielonaOdnowa +10
Nie wiem o co chodzi z tymi cenami mieszkań i narzekaniem na #nieruchomosci.
Cena Wrocław średnia za luty 2024 to niespełna 12k, w Warszawie niespełna 19k.
U mnie na wsi 5,5k.
No to chyba biorąc pod uwagę zarobki w tych miastach to nie są żadne wygórowane ceny, na pewno nie w stosunku do wsi.
U mnie na wsi takie przeciętne zarobki to 4,5-5k, sporo ludzi ze wsi ucieka do miast to
Cena Wrocław średnia za luty 2024 to niespełna 12k, w Warszawie niespełna 19k.
U mnie na wsi 5,5k.
No to chyba biorąc pod uwagę zarobki w tych miastach to nie są żadne wygórowane ceny, na pewno nie w stosunku do wsi.
U mnie na wsi takie przeciętne zarobki to 4,5-5k, sporo ludzi ze wsi ucieka do miast to
Riolathe +14
3 godziny spotkania na teamsach na którym jestem bardzo potrzebna. Macie doświadczenie jak produktywnie spędzić ten wspaniały czas? Bo mnie pierwszy raz coś takiego dopadło.
#pokazmorde #pracbaza
#pokazmorde #pracbaza
źródło: obraz_2024-02-23_132555138
Pobierz

Zwłaszcza biorąc pod uwagę odmowę naprawy falownika z powodu przekroczenia napięcia maksymalnego?
22 panele potrafią froniusa usmażyć a fronius odmówi naprawy. To akurat przykład z życia.
Kolega po długim bujaniu się zmienił na Huawei który ma 10% wyższy limit napięcia.
A drugie primo - 6 paneli dla fronius to aby nie za mało żeby mppt zaczęło działać?
Ale falownik będzie cię bardzo lubił - przy takich panelach im bliżej 16szt na string tym lżej dla falownika
@hbmm: Żeby to dokladnie ocenić musisz miec dokladne parametry falownika i paneli. I zgadza się, jesli prad jest podobny to lepiej dolaczyc do starych
Co do 6 szt na drugi mppt, to już śliski temat, zależy jakie maja Voc i Vmmpt
Nawet stare panele spokojnie 8-9A dają w upał.
16-18A po połączeniu jak zaproponowałes usmaży większość inwerterów.
Po 2 gdyby było tak jak mówisz to Fronius by nie mówił o tym na oficjalnych szkoleniach i w swoich konfiguratorach
Max 16A czyli 2*8A
A 8A w wakacje to nawet stare moduły poli przekraczają
16A -> falownik idzie z dymem -> brak uznania gwarancji
Dobrze myślę?
To doradziłes ?
Masz screen z oficjalnego konfiguratora froniusa wybrałem falownik symo8.2 i losowe panele jinko 315W
źródło: comment_1666381559GE9iZ5kxMTleW7P6bqObij.jpg
PobierzIle rozpatrzonych reklamacji od froniusa widziałeś?
A twoja kalkulacja z ich magicznego kalkulatora ma się nijak do rzeczywistości
Panel 315W to strzelam, ogniwo M3 albo G1 i jak dobrze pójdzie 9A wyrzuci. Smarzac froniusa
Moja obecna konfiguracja to tak jak kolega @qwerty93 ustawił w kreatorze 2 stringi po 315W a falownik symo8.2.
W instrukcji znalazłem takie parametry "Zakres napięć wejściowych DC (Udc min – Udc max) 150 - 1000 V"
Szukałem napięć w historii pracy i na stringu 12 paneli najwięcej widziałem 450V co po połączeniu stringów można szacować na 900V lecz w większości przypadków mam w okolicy
źródło: comment_1666422524qbBcpnQsaI2IKmak6Nm33H.jpg
Pobierzźródło: comment_1666422548SY3cyQWxXDQlwLGvl45LlA.jpg
Pobierzźródło: comment_1666422565FYiXn5Ysy7oCJbZAqFWMOn.jpg
PobierzNa tym drugim stracissz o różnice prądu x ilość panele z większym prądem ale w odniesieniu do całej instalacji może to być mniej niż np 1-2%. Musisz mieć specyfikacje żeby to sprawdzić
Wiesz jakie dokładnie masz panele (model) ? Jedyne czego trzeba pilnować to żeby prąd zwarciowy nie przekroczył 24A.