Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Chce dodać do mojej instalacji #pv 6 nowych paneli i pomysł jest taki aby obecne 24 połączyć do jednego stringa a nowe do drugiego. Pytanie czy mozna tak w froniusie zrobić obecnie jest po 12 paneli na string, chce tak zrobić ponieważ nowe mają 380w a stare 315 lub już trochę mniej. Przy takim polaczeniu będę na + okolo 300w #fotowoltaika
  • 21
@zibizz1: nawet jeśli suma napięć voc jest wyższa niż 1000V?

Zwłaszcza biorąc pod uwagę odmowę naprawy falownika z powodu przekroczenia napięcia maksymalnego?

22 panele potrafią froniusa usmażyć a fronius odmówi naprawy. To akurat przykład z życia.
Kolega po długim bujaniu się zmienił na Huawei który ma 10% wyższy limit napięcia.

A drugie primo - 6 paneli dla fronius to aby nie za mało żeby mppt zaczęło działać?
@hbmm: dokładając panele sprawdź nie moc, ale natężenie prądu Imp. Pewnie oba typy mają podobne wtedy można śmiało dokładać pod warunkiem że przeżyjesz że nowe panele nie będą działać z mocą maksymalna tylko odrobinę niższą

Ale falownik będzie cię bardzo lubił - przy takich panelach im bliżej 16szt na string tym lżej dla falownika
@Mateos2: Oczywiscie że nie, ale biorąc pod uwagę ile danych zaprezentowal OP to można na 95% przypuszczac ze można.
@hbmm: Żeby to dokladnie ocenić musisz miec dokladne parametry falownika i paneli. I zgadza się, jesli prad jest podobny to lepiej dolaczyc do starych
@hbmm: @Mateos2: można podłączyć to w następujący sposób, wspinasz rownolegle 2 łańcuchu po 12 paneli w 1 tracker, a nie jeden łańcuch 24 panele. Wtedy dodają się prady obu łańcuchów.
Co do 6 szt na drugi mppt, to już śliski temat, zależy jakie maja Voc i Vmmpt
@qwerty93: nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Ile rozpatrzonych reklamacji od froniusa widziałeś?

A twoja kalkulacja z ich magicznego kalkulatora ma się nijak do rzeczywistości
Panel 315W to strzelam, ogniwo M3 albo G1 i jak dobrze pójdzie 9A wyrzuci. Smarzac froniusa
@qwerty93: @Mateos2: @zibizz1: @Bad_Wolf:

Moja obecna konfiguracja to tak jak kolega @qwerty93 ustawił w kreatorze 2 stringi po 315W a falownik symo8.2.
W instrukcji znalazłem takie parametry "Zakres napięć wejściowych DC (Udc min – Udc max) 150 - 1000 V"
Szukałem napięć w historii pracy i na stringu 12 paneli najwięcej widziałem 450V co po połączeniu stringów można szacować na 900V lecz w większości przypadków mam w okolicy
hbmm - @qwerty93: @Mateos2: @zibizz1: @Bad_Wolf: 

Moja obecna konfiguracja to tak ...

źródło: comment_1666422524qbBcpnQsaI2IKmak6Nm33H.jpg

Pobierz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hbmm: możesz zawsze dać 20 starych pod 1 string a 6 nowych i 4 stare pod drugi string

Na tym drugim stracissz o różnice prądu x ilość panele z większym prądem ale w odniesieniu do całej instalacji może to być mniej niż np 1-2%. Musisz mieć specyfikacje żeby to sprawdzić
@hbmm: Jeżeli podłączysz te dwa stringi pod jeden łańcuch to mppt będzie obcinać prąd na 16A i tu będą się pojawiały straty. Jezeli zrobisz połączenie 2x12 do mppt to napięcia w dalszym ciągu będą na tym poziomie co obecnie, jeśli połączysz 1x24 to wzrosną ponad 1000V i usmażysz falownik.
Wiesz jakie dokładnie masz panele (model) ? Jedyne czego trzeba pilnować to żeby prąd zwarciowy nie przekroczył 24A.