Aktywne Wpisy
Rasteris +503
I kolejna tropikalna noc za nami. W Warszawie temperatura spadła do 24 stopni, a za nic tropikalna uznaje się taką gdy nie spada poniżej 20. I kilka następnych dni też ma być takich. A średnio takich nocy w roku było 3 na zachodzie kraju, i poniżej 1 na wschodzie. Ale od kilku lat to dobija nawet do kilkunastu. Temperaturowe to jesteśmy tam gdzie w latach 80 była Bułgaria czy pólnocna Grecja.
I
I
Wrrronika +499
Śmiechu warte
Baba nigdy nie leciała samolotem i na 1 wycieczkę wybrała Sri Lankę xD
Oszczędzała trochę i jedzie na 10 dni sama.
Więc
Baba nigdy nie leciała samolotem i na 1 wycieczkę wybrała Sri Lankę xD
Oszczędzała trochę i jedzie na 10 dni sama.
Więc
Czy są jakieś drożdże, które pozostawiają trochę cukrów i nie odfermentowują do cna? Czy muszę bawić się z ksylitolem?
Będę niedługo butelkować swój pierwszy cydr i zastanawiam się jak mocno go dosłodzić. Rozważam też zabutelkowanie części w ogóle bez słodzenia(o ile ma to sens).
Czy cydr wychodzi wtedy taki bardziej półwytrawny (w taki celuje) niż półsłodki?
Pewnie zalezy od jablek, u mnie jak nic nie dodalem to lekko drapalo w gardło, ta odrobina cukru niwelowala to drapanie. To jest cos miedzy wytrawny a polwytrawny.
A odmiana jabłek z której mam sok to Mutsu.