Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, jak to jest z bibliotekami do C++? Domyślam się że są wieloplatformowe (jak np. podstawowa iostream), i jednoplatformowe (jak np obsługa socketów: WinSock dla Windowsa i socket dla Linuksa). Jeśli nie, to wyprowadźcie mnie z błędu. :)

Ale bardziej zastanawia mnie czy biblioteki są też zależne od architektury. Np. czy wspomniana biblioteka "sys/socket" będzie działała na linuksie niezależnie od architektury (czy to linuks na x86 czy na ARM)?

Poza tym, skąd wiedzieć czy konkretna biblioteka została napisana pod dany system, a przedewszystkim skąd wie to kompilator? Może trochę zagmatwałem ale mam nadzieję że zrozumieliście moje rozterki. :D

#cpp #programowanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartoneczek: A skad kompilator wie: kompilator sprobuje skompilowac, jak sie nie uda, to sie wyrabie i to wszystko. Moze po prostu nie byc jakiejs innej biblioteki. Mozesz sterowac kompilacja dla poszczegolnych platform przez #ifdefy preprocesora.
  • Odpowiedz
@EfektywnieEfektowny: tak. Pytam, dlatego że chcę napisać prosty program do komunikacji przez TCP na ArchLinux na ARM, komunikujący się z powiedzmy programem na Windowsa. Typowy serwer-klient. I nie wiem czy C++ to C++ i mam pisać tu i tu tak samo, a jedyna różnica w parametrach kompilacji, czy jednak do obu programów muszę podejść inaczej.
  • Odpowiedz
@bartoneczek: sys/socket.h nie należy do bibliotek c++. Jak będziesz się trzymał wytycznych to prawdopodobnie stworzysz przenośny kod. Sam standard C++ w wielu miejscach specjalnie nie robi żadnych założeń np. co do wielkości typów i ich reprezentacji. W socket masz hton/ntoh + getaddrifno/getnameinfo po to by kod był przenośny.
  • Odpowiedz
tak. Pytam, dlatego że chcę napisać prosty program do komunikacji przez TCP na ArchLinux na ARM, komunikujący się z powiedzmy programem na Windowsa.

@bartoneczek: Jeden będzie serwerem, drugi klientem, więc raczej nie moƶesz podchodzić tak samo. Pamiętaj, aby uƶywać typów o stałej długości (np.
  • Odpowiedz
@bartoneczek: w sumie jak będziesz uƶywał

ntohs
i

htons
to wszystko powinno być ok. Ale łatwiej stringami. Jedyne czego musisz się naprawdę wystrzegać to przesyłanie całych structów
  • Odpowiedz
@bartoneczek: x86 zapisuje liczbę w pamięci 0xaabbccdd tak: dd cc bb aa, inne systemy mogą tak: aa bb cc dd. Ogólnie staraj się unikać "sztuczek bo u mnie działą" i trzymaj jak najbliżej standardu (C++).
  • Odpowiedz