Aktywne Wpisy
jmuhha +58
Wyszlam do pracki (。◕‿‿◕。)
powiedźcie mi dziś coś miłego
powiedźcie mi dziś coś miłego
NarciarzFarciarz +341
Witam, czas na kolejny wpis z serii #emigracja do #kanada
JEST DUŻO LEPIEJ
Nie mogę uwierzyć, że już za niedługo stuknie nam rok w Kanadzie. Jeszcze rok temu o tej porze oglądałem kolory Jesieni w Kolarado. Nadal mam wrażenie jakbym miesiąc temu wrócił ze Stanów. Przylecieliśmy wtedy z gorących, pięknych Hawajów do zimnej, późnej Jesieni w Kanadzie. I ta Jesień znów się zaczyna.
Co
JEST DUŻO LEPIEJ
Nie mogę uwierzyć, że już za niedługo stuknie nam rok w Kanadzie. Jeszcze rok temu o tej porze oglądałem kolory Jesieni w Kolarado. Nadal mam wrażenie jakbym miesiąc temu wrócił ze Stanów. Przylecieliśmy wtedy z gorących, pięknych Hawajów do zimnej, późnej Jesieni w Kanadzie. I ta Jesień znów się zaczyna.
Co
1) Nie oszczędzam na pastach i ostatnio kupiłem polecaną Sensodyne odbudowa i ochrona z NOVAMIN, ale ... po umyciu zębów, czuję w ustach jakby piasek. Pasta ma wspierać odbudowę zębów, ale tutaj mam wrażenie, że przy okazji ma też jakieś mocniejsze elementy ścierne ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jaką pastę wybrać by wspierała odbudowę zębów, a przy tym miała niskie RDA i nie orała mi szkliwa?
2) Czy przy ubytkach szkliwa przy szyjkach (szykuje się też za dłuższy czas ortodonta) warto/bezpiecznie jest kupić soniczną Oclean X Pro zamiast zwykłej, miękkiej szczoteczki? Nie zależy mi na gadżecie, ale realnej poprawie skuteczności czyszczenia zębów.
#stomatologia #dentysta #rda #szczoteczka #soniczna #sensodyne
Najlepiej kup zwykłą oralb z czujnikiem nacisku siły. To najlepszy wybór.
Jak masz w planach leczenie ortodontyczne, to bez sensu odbudowywać szyjki, bo i tak to się rozszczelni, a będziesz miał mocno utrudnioną higienę w tej okolicy. Może się tam rozwinąć próchnica, więc przestrzegaj idealnej higieny i chodź co te 4-6
Dzięki!
Czyli w moim przypadku lepiej zwykłego elektryka z czujką nacisku niż soniczną?
Btw. Kilka lat temu inny stomatolog powiedział mi, że moje problemy przy szyjkach spowodowane są korzystaniem z elektryka lata temu
Co...? A uzasadnił to jakoś? Soniczna jest trudniejsza w prawidłowym stosowaniu i częściej pacjenci sobie nie radzą z właściwym umyciem zębów. Przy elektrycznej tradycyjnej nie ma takiego problemu. A po to czyjnik nacisku żeby Cie informował, że za mocno
Z tego co pamiętam to mówił, że prawdopodobnie za mocno dociskałem i szorowałem.
Obecny stomatolog stwierdził, że jest to związane m.in. z tym, że za mocno zaciskam zęby w nocy lub podczas stresu. Widać to również po starciu koron trzonowców. Do tego dochodzi temat ortodontyczny - zęby mam dość mocno ściśnięte i na dole już 3ka zaczyna zachodzić za 2kę. Przeciążenia, która powodują, że szkliwo poddaje się w najsłabszym miejscu.
Obecnie mieszkam
#oclean #soniczna #szczoteczkasoniczna
Ja z reguły polecam tą https://www.oralb.pl/pl-pl/produkty/szczoteczki-elektryczne/oral-b-pro-3500
Nie, zdecydowanie nie potrzebuje dodatkowe appki i innych gadżetów dla zabawy. Sprzęt ma skutecznie pomóc w odpowiedniej higienie i tyle. Dzięki za polecenie konkretnego modelu (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Hmm, jasne, rozumiem Twoje argumentu. Tylko pytanie co zrobić np. z jednym zębem z przodu, który ma przy szyjce tak mocne wyżłobienie, że jest widoczne w lustrze i czuję je pod palcem? Trzeba po prostu
Nic. Do czasu zakończenia leczenia ortodontycznego najlepiej żeby tak został. Zrobienie wypełnienia nie powstrzyma dalszych zmian, a jedynie utrudni higienę. To leczenie orto powstrzyma dalsze pogłębianie się ubytków
To poproszę o polecenie kogoś z Katowic lub ogólnie z Górnego Śląska (do Gliwic jest najbliżej).
CBCT mogę zrobić w wolnej chwili czy lepiej dość krótko przed wizytą u orto?
Przypominam się :)
Btw. w Opolu jest od kilku lat coś takiego: https://www.usk.opole.pl/76/96/chirurgii-stomatologiczno-szczekowej.html