Wpis z mikrobloga

Dzięki za odpowiedzi..
@Xargo1: Z tego co czytam to ma problem z kątem 90 stopni (tarcza - blat), ponoć można podregulować ale nie zawsze się da.
Jakieś elementy przeszkadzają, ktoś coś tam piłował i mu się udało :)
@monk3i: Jakieś deseczki, kantówki itp, żadnego raczej precyzyjnego cięcia. Na początek muszę sobie zrobić jakiś prosty stół warsztatowy.
Dałbym radę wyrzynarką, którą do tej pory wszystko robiłem.
Do tej makity można też używać prowadnicy ale
  • Odpowiedz
@ashmedai: To do takich rzeczy nie wiem czy nie lepsza pilarka stolowa, masz o wiele wiecej zastosowan. Sam do warsztatu najpierw kupilem wlasnie wyzynarke, potem pilarke, potem ukosnice i dopiero stolowa i sie okazuje ze pilarka najmniej uzywana (czasem tylko jak dlugi element), ukosnica spoko, ale to pilarka stolowa najlepsza, szczegolnie jak dorobisz sanki, wszechstronnosc, precyzja, jak do drewna to moim zdaniem jest to najwazniejsze urzadzenie.
  • Odpowiedz
@monk3i: Tak się zastanowić to może faktycznie to byłoby najbardziej optymalne rozwiązanie.
Do przyicęcia listewek, deseczek czy nawet jakieś płyty na półki itp.
Zaraz obczaję, chyba, że coś polecisz za rozsądne pieniążki :)
  • Odpowiedz
@monk3i: nie znam sie na tym jakos super, mam einhella z marketu, dorwalem za 500 zl w leroy, ogolnie jak na poczatek jest spoko, najwiekszy minus ze przykladnica trzyma sie tylko z jednej, a wiec musze ja sciskiem stolarskim scisnac, bo inaczej potrafi sie odchylic. Najlepiej jakbys dorwal stol gdzie przykladnica trzyma sie po obu stronach stolu. Ma jeszcze regulowana wysokosc tarczy i regulacje kata. Dorabiasz sanki i naprawde rozne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@phty wow ale Ci sie trafiło, jak to zoatalo wyprodukowane, masakra

@MARIO99: Serwis twierdzi, że to ja wygłem bo źle przechowywałem ()
  • Odpowiedz
@ashmedai: No wlasnie mialem ci polecic ta, ale myslalem ze masz maly budzet. Czesto jest wysoko w rankingach i na youtube tez widzialem ze ludzie czesto to maja. Jak ta moja marketowka sie okaze ze nie trzyma katow lub inne wady to wlasnie myslalem zmienic na tego DeWalta. Pamietaj dorobic sobie te sanki wtedy robisz rowny kat 90 stopni tnac jakies kantowki itp., gdzie pilarka w zasadzie niemozliwe to zrobic,
  • Odpowiedz
@monk3i: Miałem kupić tv ale są ważniejsze rzeczy :)
Moja mi płacze, żeby zrobić kwietnik na papryczki na przezimowanie więc nie będzie marudzić xd
Obczaiłem też te sanki. Koleś bardzo dużo gada ale zrobił coś takiego, myślę, że styknie ale jeszcze popatrzę.
ashmedai - @monk3i: Miałem kupić tv ale są ważniejsze rzeczy :)
Moja mi płacze, żeby...
  • Odpowiedz
@monk3i: Ok, zamówiłem. Jeszcze pytanie, może będziesz wiedział. Czytam, że ta tarcza załączona nie do końca jest dobra. Tzn jest ok ale są lepsze.
Z większą liczbą zębów. Wiesz może coś na ten temat? Dzięki.
  • Odpowiedz
@ashmedai: Tak z wieksza liczba zebow bylaby lepsza, a to ze wzgledu na precyzje, ale mysle ze na poczatek spokojnie oryginalna wystarczy. A jak bedziesz kupowal to marki CMT sa dobre.

A i jeszcze do posuwu materialu uzywaj popychacza, nie zdejmuj klina za tarcza i bardzo ale to bardzo uwazaj na rece, to sa niebezpieczne narzedzia.
  • Odpowiedz
@monk3i: Siema, jest git ale cholernie głośna :D Wziąłem jeszcze odkurzacz parkside PWD 30 B1.
Chyba najtańszy z gniazdem do 2200 W i auto włącznikiem żeby ją podłączyć. No i sander DWE6423.
No i w końcu wziąłem się za porządek w piwnicy bo ciężko było wejść. Mała jest (mieszkam w bloku) ale wystarczy.
Na początek zwykły regał 80x170 cm na słoiki i na górę pójdzie box dachowy z samochodu.
https://i.vgy.me/phMxpi.jpg
No i wstępnie jakiś kącik ze stołem roboczym. Jeszcze sporo rzeczy tam wyląduje ale nabiera to
  • Odpowiedz
@ashmedai: no fajny warsztat wychodzi, a z pila to zupelnie nie pomyslalem o halasie, mi w mojej nie przeszkadza halas nikomu na szczescie. Schodki dobre drewno, najlepiej jakbys je przepuscil przez grubosciowke DW733, mi sie marzy to, albo wyrowniarka. Co do pomyslow na projekty to jakby mi brakowalo pomyslow to zawsze chcialem tworzyc jakies narzedzia jak to https://m.youtube.com/watch?v=QeKdP-753Pg
  • Odpowiedz