@sypiam_w_zsypie: Wiem, że to tylko mżonka. Ale walki frakcji wewnątrz sekty, przecież to by było coś cudownego! Misiek na każdym kroku podważałby kompetencje skrotojebcy. Ale dzieciorób trzymałby Misia za mordę jako właściciel bazyliki. Albo prowadziliby seanse miłości rotacyjnie - piękny byłby to absurd! Rozmarzyłem się...
@Nebmeb: Ale przedsoborowe nauki wyraźnie podkreślają służebną rolę ministranta wobec kapłona. Akurat w Polsce posoborowej to się przyjęło.Mimo plucia na Mszę Świętą Wszechczasów i Ever Never :)
To już obowiązuje od dawna, na przyklad w mojej diecezji juz sporo lat. Nie wiem co sie tak nagle obudzili, może po prostu chodzi o to, ze nie w każdej jeszcze jest. Jest to ciekawe o tyle, że wprowadzane reformami soboru ale sama tradycja jest starożytna, tylko od sredniowiecza zanikła, jednak nie byla zakazana tylko martwa.
Przecież to by było złoto, gdyby Popychadło podsiadł Miśka XDXD!
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28977608,rewolucja-w-polskim-kosciele-zonaci-mezczyzni-beda-mogli-rozpoczac.html#do_t=49&do_g=12&do_s=A&do_w=46&do_v=723&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg1
#wroniecka9
Misiek na każdym kroku podważałby kompetencje skrotojebcy. Ale dzieciorób trzymałby Misia za mordę jako właściciel bazyliki. Albo prowadziliby seanse miłości rotacyjnie - piękny byłby to absurd!
Rozmarzyłem się...
Jest to ciekawe o tyle, że wprowadzane reformami soboru ale sama tradycja jest starożytna, tylko od sredniowiecza zanikła, jednak nie byla zakazana tylko martwa.