Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mi może wyjaśnić w czym lotnictwo ma przewagę nad artylerią rakietową? Chodzi mi o to, że wszyscy spuszczają się nad F16, F35, czy F22. Ale w czym taki myśliwiec jest lepszy od powiedzmy 4 rakiet do HIMARSa? Chodzi mi o siłę rażenia i skuteczność, bo tak na chłopski rozum to taki myśliwiec może przenieść tylko kilka rakiet i jedyną jego zaletą jest to,że może podlecieć bliżej celu, ale w sumie to wystrzeli kilka rakiet i musi wracać. Czy nie lepiej po prostu wystrzelić kilkadziesiąt rakiet z tanich HIMARsów?

#ukraina #wojsko #wojna
  • 24
@cybher2: khem, mobilnosc/zasieg? jak mozna porownywac wyrzutnie na kolach do samolotu w ogole, gdzie tu logike widzisz? niby max zasieg 300 ale efektywny zasieg 32km, gdzie f16 leci 1k-2k na godzine
@cybher2: nie 500 tylko 300, i to jest masymalny a nie efektywny, efektywny to 30. a jaki zasieg ma f16? jaki sobie wymyslisz, ofc w zaleznosci od przestrzeni powietrznej, paliwa etc, ale to jest nieporownywalne, apples vs oranges
@cybher2: wedlug mnie, w wojnie chodzi o to, by trafic i nie zostac trafionym. o wiele latwiej sciagnac naziemny, nieruchomy cel, niz szybujacego w powietrzu odrzutowca. no i tez funkcjonalnosc, odrzutowiec moze sie przebic na o wiele blizsza odleglosc, niz artyleria, tak jak napisales. a to bardzo duzy plus, a to ile rakiet uzyjesz jest bez sensu, bo jakosc, nie ilosc. takie f35 moze zdjac o wiele cenniejszy cel i to
@cybher2 cena to już dyskusyjne. Czy na korzyść himarsa też można dyskutować. Takie o zasięgu 500km nie jest taka tania i tak precyzyjna jak krótszego zasięgu czy nawet bomby. Wiadomo że samolot musi jeszcze latać mieć benzynę itd ale mimo wszystko.
po prostu wystrzelić kilkadziesiąt rakiet z tanich HIMARsów?

@cybher2: Typowe... Nie znasz się to się wypowiesz... Rakiety GLMRS do Himarsów, te o zasięgu 70km, to koszt 160 tys USD za sztukę. Rakiety ATACMS, te o zasięgu do 300km, to koszt ponad 1 miliona USD za sztukę i to cena sprzed kilkunastu lat, bo wstrzymano ich produkcję z uwagi na wysoki koszt.
@cybher2: Samoloty sa wlasnie czesto wykorzystywane jako nosniki broni rakietowej. Jedna z zalet jest to ze rakieta wystrzelona z ziemi musi zmarnowac w wuj paliwa by sie wzniesc a taka wystrzelona z samolotu nie tylko juz jest w powietrzu ale i juz od razu ma jakas ram predkosc co przeklada sie na wiekszy zasieg broni. Do tego wyposazenie radioelektroniczne pozwala na lepsze rozeznanie.