Czy martwy ciąg klasyczny z podkładkami 5-6cm pod talerzami jest w porządku i nie jest to pewnego rodzaju oszukaństwo? Mam raczej krótkie ręce i małe dłonie. Nie jest to karykaturalne czy coś, nie widać tego, ale jednak brakuję mi tych 5-6cm, bo jednak ramię i przedramię mogliby być trochę dłuższe. Mam wrażenie, że robiąc martwy bez podkładek pochylam się za bardzo i wychodzi bardziej ruch jak przysiad, a nie z biodra. Podkładam sobie więc 10kg talerze, one mają grubość około 5-6cm właśnie i wtedy wszystko jest okej. Czy taki DL jest tak samo jakościowy jak gdybym ciągnął po prostu z ziemi? Jeśli chodzi o technikę to jest nienaganna, wszytko robię dobrze, oprócz z pewnością wielu drobnych błędów i niedociągnięć. #mirkokoksy #silownia
@userrrr: przecież będzie miał wtedy napięte łydki i skończy się to problemami ze stawem kolanowym ( ͡°͜ʖ͡°) już lepiej niech kupi buty ciężarowe z podwyżoną piętą @Varmandoble
@blashot: może ja sobie po prostu to wkręciłem. Muszę się nagrać albo zmienić na sumo, wtedy problemu nie będzie. Mam zrzut ekranu jak nagrywałem się kiedyś podczas wiosłowanie i w sumie chyba ustawienie do sztangi jest okej, co myślisz? Muszę się cholera nagrać przy martwym. Robię go od 3 miesięcy dopiero i stąd moje pytanie.
@blashot przecież op podklada krążki pod talerze a nie pięty xD
@Varmandoble to jest po prostu block pull a nie martwy. Ustawienie nie jest kwestią twoich gabarytów chyba że miałbyś ręce jak jakiś dinozaur xD Zwykle to jest kwestia techniki i / lub stabilizacji. Możesz robić z podwyższenia i z czasem je zmniejszać aż dojdziesz do krążków na ziemi.
@Varmandoble: ja robie w drugą strone tzn dokładam sobie talerze pod stopy i wtedy musze zrobić 5-6 cm ruchu więcej. Takie ciągi z deficytu zajebiście się potem przekładają na normalne 1RM, ale oczywiście są trudniejsze i cięzar mniejszy będzie z 10-20%
A to o czym piszesz to przecież nic innego jak rack pull, w takim rack pullu masz mniejszy zakres więc powinieneś dołożyć 10-20% więcej ciężaru względem klasycznego ciągu
Mam raczej krótkie ręce i małe dłonie. Nie jest to karykaturalne czy coś, nie widać tego, ale jednak brakuję mi tych 5-6cm, bo jednak ramię i przedramię mogliby być trochę dłuższe. Mam wrażenie, że robiąc martwy bez podkładek pochylam się za bardzo i wychodzi bardziej ruch jak przysiad, a nie z biodra. Podkładam sobie więc 10kg talerze, one mają grubość około 5-6cm właśnie i wtedy wszystko jest okej. Czy taki DL jest tak samo jakościowy jak gdybym ciągnął po prostu z ziemi?
Jeśli chodzi o technikę to jest nienaganna, wszytko robię dobrze, oprócz z pewnością wielu drobnych błędów i niedociągnięć.
#mirkokoksy #silownia
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@blashot:
@Varmandoble to jest po prostu block pull a nie martwy. Ustawienie nie jest kwestią twoich gabarytów chyba że miałbyś ręce jak jakiś dinozaur xD Zwykle to jest kwestia techniki i / lub stabilizacji. Możesz robić z podwyższenia i z czasem je zmniejszać aż dojdziesz do krążków na ziemi.
A to o czym piszesz to przecież nic innego jak rack pull, w takim rack pullu masz mniejszy zakres więc powinieneś dołożyć 10-20% więcej ciężaru względem klasycznego ciągu