Wpis z mikrobloga

@dean_corso: A miałem na początku wpisu zacząć od stwierdzenia, że co prawda nie wiele jest to warte w porównaniu do wiedzy zaczerpniętej na tagu xD... No bo jakie pojęcie może mieć jakiś chłop co jest szefem FED, albo jakaś baba co odpowiada za polityke fiskalną strefy euro - szczególnie przy wykopkach.
@mazaken: Ale sieć BTC nie oferuje tokenizacji.
W gruncie rzeczy taka konferencja nie oznacza, że agencje rządowe lub instytucje finansowe będą korzystać z obecnie dostępnych sieci publicznych.
Tokenizacja może odbywać się na prywatnych blockchainach, jak chociażby oferowanym przez R3.
@kamil-wasniewski: Oczywiście, że nie i nawet na pewno nie będą. Ale sam fakt, że rozmawiają sobie o sukcesie botkojna, rozwoju krypto i implikacjach jakie to powoduje, o czymś (dla mnie) świadczy. TO nie jest koferencja o tym,że bitkojn zastąpi dolara w bankach :|

@dean_corso: ehh, zdziwił byś się, ile ci głupi politycy wiedzą. Jak to jest, że mądrzy ludzie piszą na stronach ze śmiesznymi obrazkami, a debile bez pojęcia zarządzają
@dean_corso: dostrzegam duuużą róznice miedzy Powellem a Glapą, choc i tak nie uwazam, zeby glapa byl debilem (no chyba, ze jest tak głupi jakiego odgrywa, ale wtedy dla odmiany nie sądziłbym, ze to on jest decyzyjny). Jak bym byl pisiorem i odpowiadal za NPB w tej chwili, to bym mowiłbym, ze inflacja jest super, szczyt byl wczoraj a teraz to juz z górki, a najwazniejsze, ze w pensje rosna porownywalnie do
@mazaken: czym innym jest wiedza o makroekonomii a czym innym rozumienie krypto, naprawdę nie sądzę żeby jakikolwiek decydent z banków centralnych miał na ten temat pojęcie, powtarzają co najwyżej buzz wordy po swoich doradcach
@dean_corso: No to możemy się co najwyżej zgodzić, że się nie zgadzamy, bo ja obstawiam, że ktoś kto dotarł na takie stanowisko ma grono świetnych doradców i doskonale umie z nich korzystać - a zweryfikować kto ma racje raczej nie ma jak.

Co nie zmienia faktu, że mój wpis było tym, że jeśli Powell bierze udział w dyskusji o tym, jak przygotować banki na nadchodzące zmiany, które pociąga za sobą sukces
@mazaken: biorąc pod uwagę że banki centralne promują cbdc i regulacje które
1. załatwią większość krypto jako securities z eth na czele
2. będą wymagać kyc na dexach i portfelach
to imho za dużo hopium wziąłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dean_corso: Myślę, że zrozumienie aspektów technicznych nie ma tu znaczenia.
Osoba, która kompletnie nie rozumie, jak działa komputer, z powodzeniem może go wykorzystywać jako narzędzie pracy.
W tym wypadku z pewnością prowadzone są konsultacje w jaki sposób wykorzystać tą technologię, aby usprawnić system finansowy.
@kamil-wasniewski: nie zgodzę się z tym, bez zrozumienia jak działa techniczna strona krypto nie da się zrozumieć dlaczego różnią się od tego co banki robią dzisiaj,
i dokładnie to widać w propozycjach regulacji, chcą regulować krypto dokładnie tak samo jak banki i innych operatorów
@dean_corso: Właśnie od tego mają oni doradców, którzy w uproszczeniu są w stanie wytłumaczyć zalety oraz wady danych rozwiązań.
Regulacje prawne ma wzór obecnych wymagań dotyczących instytucji finansowych wynika z tego, aby nie dopuścić do sytuacji utraty kontroli nad systemem finansowym.
DeFi jest ciężkie do uregulowania i ciężko będzie stworzyć przepisy, które zezwalałyby na utrzymanie jakiegoś rodzaju porządku w sieci, której tak naprawdę nikt nie kontroluje.
@mazaken: Bitcoin upadnie za rok max 2, ale banki na całym świecie stają na głowie żeby dostać licencje na przechowywanie (custody) i obrót kryptowalutami klientów... No #!$%@? coś tu się nie zgadza xD Największy bank w DE (Commerzbank) to na pewno banda debili, nie to co wykopki specjaliści z wieloletnim doświadczeniem i wiedzą o świecie