Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć sens rankingów globalfirepower i podobnych gdzie nadal rosja jest na 2 miejscu? Sprzęt znacznie gorszy niż przedstawiany na paradach, zerowe umiejętności logistyczne, słabe dowodzenie, brak przeglądów czy odpowiednich napraw broni. Wszechobecna fala niszcząca morale i zaufanie do swoich jednostek/dowódców, pijaństwo. Kiedyś słyszałem, że zachód wpada w pułapkę oceny wroga zakładając kompetentnych ludzi odpowiedzialnych za dowodzenie, procesy i dbanie o posiadany sprzęt. Z drugiej jednak strony może takie rankingi również są zamieszane przez rosjan bo oni się lubują w akcjach trolli, protestom przeciw energii atomowej i przekupywaniu polityków.
Żadna znana dyktatura nie potrafiła być kompetentna bo jak tutaj proponować inne rozwiązania gdy przełożony/wódz jest nieomylny i można za to ponieść konsekwencje.
Ukraina bardzo odstawała sprzętem z powodu bycia biednym krajem ale widać, że w sytuacji tak ogromnej pomocy zachodu powinna również awansować, a rosja mocno stracić.
#rosja #ukraina #wojna #globalfirepower
  • 10
  • Odpowiedz
@Ytaremtujest: Jakiej propagandzie uwierzyłem? Wcześniej zbytnio się tym nie interesowałem ale słyszałem, że rosja to zawsze była druga armia świata, daleko za stanami ale nadal na podium. Rzeczywistość ich zweryfikowała.
  • Odpowiedz
@nbzwdsdzbcps: tutaj nie chodzi że Rosja jest na drugim miejscu tylko o to że USA jest dziesiątki lat przed całą resztą.
Rocznie oficjalnie wydają 40% tego co wydaje cały świat i więcej niż 10 kolejnych państw na liście wydatków razem wziętych xD
I są to dane oficjalne, takich nieoficjalnych projektów będących po przykrywką może być i drugie tyle.
I pomimo że wydają 40% tego co cały świat to nadal jest ledwie
  • Odpowiedz