Wpis z mikrobloga

#januszex #januszebiznesu #pracbaza
Jeżeli dałem wypowiedzenia za porozumieniem stron, które kończy się niestandardowo, bo w połowie następnego miesiąca (1.5 miesiąca wypowiedzenia, a nie jeden miesiąc), a janusz myśli, że jestem tylko do końca miesiąca to czy ostatniego dnia miesiąca będę musiał podpisać jakiś papier że kończymy współpracę? Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale janusz jest tak zakręcony, że nawet nie wie do kiedy jestem na wypowiedzeniu.
Jeżeli nie będę musiał podpisać oficjalnego zakończenia pracy i kolejne dwa tyg będę zamulał na chacie to czy mogę go potem wyruchać zgłaszając do PIPu o wypłacenie pensji za polowę miesiąca?
  • 12
@Chris_Karczynski: o stary xD po #!$%@? to wpisywałeś ? To tylko jego dobra wola że będzie Cie trzymał dodatkowo te dwa tygodnie, lepiej się dogadaj bo się okaże że będziesz przychodził do pracy 2 tyg za free. Generalnie na koniec wypowiedzenia się nic nie podpisuje tylko tyle ile jest w wypowiedzeniu np "z dniem takim i takim następuje rozwiązanie umowy na mocy porozumienia stron..." i to jest zawarte w tym wypowiedzeniu
To tylko jego dobra wola że będzie Cie trzymał dodatkowo te dwa tygodnie,

@ProPiter: Jak dobra wola? Skoro się podpisał pod tym to chyba musi mnie trzymać do końca. A jak zapomni i karze mi się rozliczyć ze sprzetu, laptopa, auta, telefonu itd. to nie mogę świadczyć pracy. No i nie będę miał też grafiku.
@Chris_Karczynski: Może trwać wypowiedzenie bez stosunku pracy
Zgodnie z art. 36[2] Kodeksu pracy „[w] związku z wypowiedzeniem umowy o pracę pracodawca może zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy do upływu okresu wypowiedzenia. W okresie tego zwolnienia pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.” Ale to pewnie też musi być na kwicie, jak nie to #!$%@?, pozbawi Cię narzędzi pracy czyli w sumie Do Pipy