Wpis z mikrobloga

Dzień dobry.
Od niedawna jestem januszem biznesu ( #b2b ) tzn założyłem swoją JDG i dotąd korzystałem z usług księgowej na portalu #infakt ale to co się tam ostatnio dzieje z cenami ich usług skłania mnie do przemyślenia strategii samodzielnego rozliczania się i dlatego mam kilka pytań do innych #programista15k ;) którzy już się na to zdecydowali. :)
Jak trudne to jest, gdzie w necie są jakieś rzetelne opisu jak to robić samodzielnie itp? :)
Nie robię na tej jdg niczego szczególnie złożonego, 1-2 faktury wystawione w ciągu miesiąca, koszty mam takie, że jak sobie kupię nowy dysk do laptopa to jedynie odliczam VAT bo jako formę opodatkowania mam ryczałt więc jak gdzieś będzie to w miarę dobrze i rzetelnie opisane to może nawet ja sobie poradzę z samodzielnym rozliczaniem się. :)
  • 17
@twar: w googlach wszystko znajdzesz. w infakcie w aplikacji wszystko się dzieje samo praktycznie.

do 20 dnia miesiaca robisz te rzeczy:
- ksiegujesz wszystkie faktury kosztowe (na każdej klikasz księguj i uzupełniasz co tam brakuje)
- wysyłasz JPK do US
- ściagasz DRA i wysyłasz do ZUSu
- płacisz ZUS, dochodowy i VAT (VAT jest do 25 ale lepiej za jednym razem wszystko załatwić)

I chyba tyle

Polecam od 2 roku
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@twar: InFakt odleciał z cenami (bo z jakością usług to już wcześniej było średnio). Ich biznes opera się tylko na tym, że ludziom się nie chce przenosić.

Można przenieść się do iFirma. Dużo taniej.

Ja zawsze wolę zapłacić te 150 zł i mieć spokojną głowę, żeby ktoś za mnie ogarnął.

Ale powyżej 250 zł to już przesada.
  • 0
Polecam od 2 roku przejsc na kwartalne podatki to przelwy do US będziesz robił raz na 3 miesiące

@zibizz1: kojarzysz czy kwartalne rozliczanie może być tylko na ryczałcie? Obecnie jestem VATowcem na ryczałcie, ale nie wiadomo co wymyślą i od kolejnego roku może znowu będzie zmiana. Chodzi o to żebym się nie odzwyczaił od przelewów co miesiąc, bo potem jak znowu będę musiał to zapomnę xD

- wysyłasz JPK do US
@mk321: ja sie wycwanilem, i 2022 oplacilem po starej cenie na rok z góry, jeszcze przed przejściem na ryczałt :D chyba po 150zl/msc
(swoją drogą - pamiętacie te ogołocone sklepy z elektroniką w grudniu 2021 jak ludzie co mieli przejść na ryczałt wykupywali wszystko jak leci? XD)

nowa cena, nowoładowa-inflacyjna jaka mnie czeka od 2023, to bodajze koło 300zł - przeboleje :(
  • 4
@villager: nic to nie dało. Ja też zapłaciłem za cały rok z góry po 130 zł (też wliczyłem w koszty przed przejściem na ryczałt), a w połowie roku księgowa podniosła mi cenę na 250 zł. Pisałem do księgowej i do samego InFaktu, że przecież na stronie była "gwarancja stałej ceny". Księgowa ma #!$%@?, bo ona żadnej gwarancji nie dawała, według niej to InFaktu wina, bo to oni takie coś na stronie
@mk321: tak, na ryczałcie też mozna płacic zaliczki kwartalnie, tylko dochodowy trzeba od poczatku roku przejsć, a VAT od pełnego kwartału, no i trzeba mieć JDG pełny rok. I tak musisz co miesiąc wysłac JPK wiec aplikacja pokaże Ci kiedy masz zapłacić. JPK wysyłasz prosto z aplikacji, jeden klik + wpisac kwote z PITa za poprzedni rok, mi autouzupełnianie to trzyma. DRA mozna na platformie ZUS wypełnic, od kiedy jest na
@mk321: ogólnie mój najpierw ogłosił że będzie podwyżka od daty X, ale chyba nie ogarnął że w tym czasie można wykupić na rok z góry xD zgaduję że nie był zbyt zadowolony z tego, ale tak czy siak moja decyzja była racjonalna w kontekście końca roku i przejścia na ryczałt. nigdy tego tematu między sobą nie poruszyliśmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Powinienem odejść, ale moje lenistwo wzięło górę. Poza tym nie wiem jak zrobić eksport wszystkich skanowanych faktur za poprzednie lata (bo jest tylko eksport kwot, ale nie plików/zdjęć). Pewnie ręczne będę musiał to klikać za wszystkie lata wstecz (obowiązek jest 5 ostatnich lat, ja miałem wszystko online). Specjalnie utrudniają odejście. Nikomu już ich nie polecę.

@mk321: już słyszę ten ryk następnej księgowej która dostała eksport z infaktu xD szczególnie jakieś powalone
Nikomu już ich nie polecę.

@mk321: A ja dalej polecam bo aplikacje jest super fajna

@villager: Co jakis czas pisze im żeby dodali generowanie róznic kursowych ale jakoś nie widze zadnego ruchu tutaj, chyba sa zbyt zajęcie dostosywaniem sie do dynamicznego prawa:)

@twar: właśnie, jak masz faktury w walucie obcej to jeszcze musisz zaksięgować różncie kursowe, co jest upierdliwe obecnie a mogłoby się samo policzyć
@zibizz1: mi to ostatnio klient zapłacił w 2 transzach, z czego w jednej #!$%@?ł waluty i mi podwójnie przewalutowało wpływy na konto xD ogólnie powodzenia dla infaktu z rozliczeniem takich wyczynów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
do 20 dnia miesiaca robisz te rzeczy:

- ksiegujesz wszystkie faktury kosztowe (na każdej klikasz księguj i uzupełniasz co tam brakuje)

- wysyłasz JPK do US

- ściagasz DRA i wysyłasz do ZUSu

- płacisz ZUS, dochodowy i VAT (VAT jest do 25 ale lepiej za jednym razem wszystko załatwić)

@zibizz1:
Ja wiem, że to nie jest "rocket science" ale np to wysyłanie JPK do US to tam się "dzieje automatycznie"
@twar: JPK klikasz "wyślij" i już nic nie musisz wiedzieć
Oólnie obsługa samego ZUSu jest trudniejsza niz całego Infaktu, ale jest gdzies instruckja wysyłania DRA (pobierasz z Infakt gotowy plik), szukaj pod hasłem "import KEDU", pierwszy raz może się wydac skomplikowany, bo trzeba zaimportować, zatwierdzić i wysłac ale już drugim razme będzie prosto
@NoMoreTearsJustSmile:
Czy warto czy nie watro to kwestia dyskusyjna, na poczatek wzialem pakiet z ksiegowa bo nie mialem wiekszego pojecia o tych wszystkich niuansach a tera to juz odrobine przeginaja z tymi oplatami, pamietam jak 3-4 lata temu znajomi ktorzy byli wowczas na b2b mowili ze placa za ksiegowa 50 zł a teraz mi laska przyslala 250 co jest niezlym przegieciem, bo jak wspomnialem zadnych optymalizacji podatkowych za mnie nie robi
@twar

a teraz mi laska przyslala 250 co jest niezlym przegieciem, bo jak wspomnialem zadnych optymalizacji podatkowych za mnie nie robi itp ;)

No właśnie z tego największa beka. Jeszcze jakbyś był na kosztach, to co innego ale na ryczałcie to xD

jedynie odlicza VAT i na tym sie konczy, no i moze najwazniejsze, wie gdzie kliknac aby wyslac do ZUS JPK i tego typu rzeczy ;)

To druga beka, bo to