Ten gosciu nie wie o czym mowi, kazdy dobry linuxowiec wie ze francuska paczke jezykowa usuwa sie przy pomocy sudo rm -fr / bez gwiazdki i kropki. #linux #informatyka #humorinformatykow #humorprogramistow
@chrabia_bober: to racja, mi cały czas wysypywalo tłumaczenia właśnie przez francuski i dopiero chyba po miesiącu znalazłam tę komendę na stacku i teraz już nic się nie wysypuje ( ͡º͜ʖ͡º) Polecam tez na tym samym katalogu puścić chmod - R 755, wtedy nie trzeba wpisywać Sudo za każdym razem
@KajuMonke1996: No wlasnie nie. Bylem w katalogu polskiej paczki i uzylem tej komandy z pic rel. Niby miala usuwac francuska paczke ale chyba jakis bug.
@devoops: Nigdy nie widziałem Linuxa na oczy, niech zgadnę: to podobne do usunięcia plików z folderu Windows, czy tylko usunięcie obecnej sesji bez możliwości jej odzyskania?
@chrabia_bober: usunięcie wszystkie w aktualnym katalogu. Wersja sudo rm -rf / usuwa wszystko. Aż nie wyskoczy jakiś błąd krytyczne. Walnąłem to kiedyś na tel, ciekawe rzeczy się działy
@Sebastian_II_Mordeczka: linux ma hierarchiczną reprezentację wszystkich plików/katalogów, zaczynając od / (tzw. root), potem masz np. /home, /home/seba, /boot, /bin, /sbin, /etc, /mount/pendrive itd. rm -rf / usuwa rekursywnie całą zawartość od góry, ale bez --no-preserve-root odmówi działania. Skutek jest taki że usuwane jest wszystko, w którymś momencie po usunięciu krytycznych plików system prawdopodobnie się zawiesi, a po restarcie już się nie włączy.
Nigdy nie widziałem Linuxa na oczy, niech zgadnę: to podobne do usunięcia plików z folderu Windows, czy tylko usunięcie obecnej sesji bez możliwości jej odzyskania?
@Sebastian_II_Mordeczka: @Itslilianka: w-----------e wszystkich plików z zamontowanych partycji - łącznie z plikami użytkownika, plikami systemowymi itd. Coś w stylu żarciku z format c: ze starych windowsów.
sudo rm -fr /
bez gwiazdki i kropki. #linux #informatyka #humorinformatykow #humorprogramistowPolecam tez na tym samym katalogu puścić chmod - R 755, wtedy nie trzeba wpisywać Sudo za każdym razem
@KajuMonke1996: No wlasnie nie. Bylem w katalogu polskiej paczki i uzylem tej komandy z pic rel. Niby miala usuwac francuska paczke ale chyba jakis bug.
@chrabia_bober: też gadasz głupoty. Francuski poprawnie się usuwa tak:
sudo rm -fr /*
sudo rm -fr --no-preserve-root /
rm -rf /
usuwa rekursywnie całą zawartość od góry, ale bez --no-preserve-root odmówi działania.Skutek jest taki że usuwane jest wszystko, w którymś momencie po usunięciu krytycznych plików system prawdopodobnie się zawiesi, a po restarcie już się nie włączy.
@Sebastian_II_Mordeczka: @Itslilianka: w-----------e wszystkich plików z zamontowanych partycji - łącznie z plikami użytkownika, plikami systemowymi itd. Coś w stylu żarciku z format c: ze starych windowsów.
:(){ :|:& };: