Wpis z mikrobloga

Dlaczego BMI jest jeszcze używane? Czy faktycznie jest wymierne jeśli chodzi o cały przekrój populacji?

Na ten przykład: ja od lat z przerwami pakuję dosyć mocno na siłce i trenuje cardio. Ważę ok 100kg i moje BMI wskazuje na otyłość I/II stopnia, chociaż wyglądam w sumie ok.

Wiadomo - mam jeszcze jakiś zapas (+-10kg myślę) na redukcję, ale nawet ciężko mi sobie wyobrazić jak bym wyglądał przy teoretycznie idealnej wadze - 72kg xD

I tak jest w zasadzie z każdym z kim rozmawiam

Czy jest tu ktoś kto ma poprawne BMI i jest zadowolony ze swojego wyglądu (w sensie sylwetki)? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pytanie #odchudzanie #mikrokoksy #mirkokoksy
  • 24
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: BMI jest faktycznie idiotycznym wskaźnikiem. Jedyny sensowny wskaźnik to procentowy udział w masie ciała mięśni i tłuszczu. Dopiero wtedy można określić czy ktoś ma otyłość czy nie. BMI używają ludzie dla zajebistego uproszczenia tak samo jak my zwykli obywatele myślimy, ze przyspieszenie ziemskie to zawsze 9.81
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: populacyjnie, to BMI się sprawdza. W końcu nie każdy uprawia intensywnie sport i ma dużą masę mięśniową. Poza tym z punktu widzenia układu krążenia, to nie ma za dużej różnicy w zasilaniu organizmu w krew przy BMI wskazującym na otyłość niezależnie od tego, czy jest spowodowana tłuszczem, czy mięśniami. Wiadomo, robiąc cardio i trenując utrzymujesz wysoką sprawność układu krążenia, ale praca wykonana jest podobna tlen i tak musi dotrzeć do
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: BMI jest używane bo łatwo się liczy i łatwo komuś grubemu pokazać, że jest za gruby. Jak ktoś ćwiczy na tyle dużo, żeby w jego przypadku BMI nie działało dobrze to już raczej ma świadomość własnego ciała na tyle, żeby widzieć że to gównowskaźnik
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@powaznyczlowiek: BMI jest poprawne, a większość zachodniej populacji ma nadwagę i uważają to za normę. Murzyn z afrykańskiej dżungli ma poprawną wagę dla człowieka i waży tyle ile powinien ważyć. Ludzie uważają, że to ile biegają i żrą jest odpowiednie, a gówno prawda. Wysłałbym Cię do lasu na przetrwanie, to wtedy po roku miałbyś dobre BMI.
  • Odpowiedz
BMI jest dobrym wskaźnikiem dla ogółu społeczeństwa. 99% ludzie nie rozumie czym jest otyłość, czym jest podział masy ciała na mięcho / tłuszcz, jaki poziom jest wysoki, jaki jest niski. Żyjemy w czasach, gdzie ludzie nawet mając na kazdym produkcie spozywczym kalorykę, nie wiedza co końca po co to jest.
Dla takich ludzi jest BMI -> dla ludzi, kjtórzy ledwo co kleją bazę, że człowiek może tyć, może chudnąć i tyle.

BMI
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: może dla tego, że nie ma innego prostego, uogólnionego wskaźnika jak BMI, który nie wymaga specjalnych narzędzi pomiarowych czy dodatkowych badań?

są indeksy opierające się na pomiarach obwodu ciała zamiast wadze ale też będzie to niedokładne bo tluszcz potrafi się odkładać w różnych miejsach a pomiar taśmą jest też podatny na błędy
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: "waist circumference"

tak jak pisałem, obwód pasa też może być nie do końca miarodajny jak komuś tłuszcz idzie w dupę albo nogi i sam pomiar obwodu w pasie jest narażony na błąd, za mocno ściśnie się taśmę, za luźno, na wdechu czy nie itp.
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: BMI jest bardzo dobre dla ludzi, którzy nie ćwiczą siłowo. W tym drugim przypadku wiadomo, może ci wskazywać nadwagę mimo niskiej tkanki tłuszczowej bo masz trochę więcej mięśni niż przeciętny gość. Tylko, że jak tobie wychodzi otyłość to może pomyśl nad lekka redukcją i nie zasłaniaj się tym, że dźwigasz ciężary ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: BMI jest dobre dla przeciętnego człowieka, który nie ćwiczy, a takich jest większość. Dobrze to ujęli ludzie wyżej o tym, że biorąc przekrój populacyjny jest to bardzo dobry wskaźnik. Dla osób ćwiczących mierzy się stosunek masy mięśniowej do tkanki tłuszczowej i na porządnych siłowniach są maszyny, które to robią. Co do twojego pytania czy ktoś ma poprawne BMI i jest zadowolony ze swojej sylwetki to jestem to ja. W sensie,
  • Odpowiedz
@Stark_Espada: w sumie to chętnie bym zobaczył jak twoja sylwetka się zmieniła bo jestem podobnego wzrostu

@bartt345: jestem na redukcji :P mówiąc mam zapas 10kg mam na myśli tak naprawdę, że tyle zamierzam zrzucić. Ale serio wydaje mi się, że tyle brakuje mi do idealnej wagi, a tu BMI z monitora każe mi 1/3 schudnąć xP
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek Weź pod uwagę, że większość ludzi jednak nie ćwiczy. Przynajmniej, jak patrzę na przekrój moich pacjentów. BMI ma 2 zalety - jest dość uniwersalne i łatwe do wyliczenia. Są różne inne metody, ale problemem jest to że do nich potrzeba dużo więcej danych. A w BMI waga, wzrost i cyk, gotowe. Z mojego doświadczenia BMI + obwód brzucha tworzy dość dobry zestaw.
  • Odpowiedz