Wpis z mikrobloga

@swinkapl dobre są kosmetyki z the ordinary na trądzik, np. kwasy aha i bha, kwas migdałowy 10% albo niacynamid, tylko trzeba też czymś twarz nawilżać np aminokwasy i Wit B5, bo trochę te kosmetyki wysuszają skórę. Regularne stosowanie pozwoli wygoić zmiany skórne a nawet pokonać trądzik, wiem bo sama przetestowałam. No i odpowiedni żel oczyszczający nie jakiś zwyklak
@ankalara: kremy z spf, chronia przed bliznami, skora od slonca sie przesusza, co prowadzi do nadprodukcji sebum i lojotoku, radze czytac badania i sluchac ekspertow :) ba od slonca robia sie zmarszczki, biali ludzie lubia sie smazyc jak kurczaki
@Jakotako111 Nie napisałam, że ludzie z trądzikiem nie myją twarzy. Pisałam o odpowiedniej higienie, ponieważ niektórzy myślą że zwykle drogeryjne kosmetyki pomogą w walce z trądzikiem, a wcale tak nie jest. Większość takich kosmetyków podrażnia skórę zwłaszcza trądzikowa co powoduje większy wyktwit na twarzy. I nie musisz mi radzić żebym się dokształcała w tym kierunku ponieważ posiadam wykształcenie wyższe z dziedziny chemii i biologii, dzięki uczelni mam dostęp do największych baz naukowych,
@ankalara: wiec mowisz, ze mgielka jest tak samo skuteczna jak spf pomimo badan? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy spf ma jeden i ten sam sklad? Czy nie ma roznicy pomiedzy filtrami mineralnymi, a chemicznymi? Mowisz o nakladaniu sobie kwasow na twarz i siedzeniu w domu bez spf, ciekawe co badania mowia na ten temat. Pokaz mi badania, ktore to mowia.
@Jakotako111 masz albo problem z czytaniem ze zrozumieniem albo jesteś wykopowym trolem. Tak wg to spf jest wskaźnikiem ochrony, są różnego rodzaju kosmetyki kremy mgiełki zawierające różne filtry przeciwsłoneczne. Poczytaj sobie o szkodliwości samych fiiltrów przeciwsłonecznych, a nie ogólnikowo o nawilżających kremach z spf. A co do filtrów mineralnych zawierających nanoczasteczki itp. to są jeszcze bardziej toksyczne i dopiero zapychają pory xd Znajdź sobie na temat filtrów artykuły w necie i zapłać
@ankalara: Za dostep do artykulow naukowych sie nie placi wystarczy google scholar albo biblioteka, chyba ze pisalas prace dyplomowa z wyborczej. Ale wiesz, ze nalozenie kremu z spf albo mgielki z tym samym faktorem daje rozna ochronne i sa na tenn temat badania XD? Bo inaczej sie rozklada. Masz tytul naukowy, bo np. kosmetologa albo dermatologa powinni z pracy wyrzucic za takie antynaukowe dyrdymaly?. Nie mowie, ze nie ma badan ktore
Po pierwsze nie pisalam o zakazie stosowania filtrów tylko o tym żeby nie stosować ich na codzien jeśli nie ma takiej potrzeby. W zime też buzię smarujesz? Po drugie pisałam o szkodliwości filtrów a nie o sposobie nakładania i prawda jest taka, że żaden filtr nie daje 100% ochronę bo jest to niemożliwe. Po trzecie pisałaś kiedyś pracę dyplomową? Nie wszystkie artykuły są dostępne google, czy ebsco itp. co też pokazuje, że
@ankalara: no bo w zimie promiemieniowanie sloneczne nie dziala, slonce nie swieci XD gdzie Ty te studia skonczylas, po kwasach trzeba absolutnie zawsze. Skoro nie ma badan majacych wprost teze nie uzywaj filtrow codziennie, tak jak mowia dermatolodzy, z wiekiem ponizej 60, ludzie zajmujacy sie skora w roznych dziedzinach, to twoj argument jest kulawy. Nikt nie powiedzial, ze nie mozesz dac namiaru do platnego artykulu, problemem jest ze artykul z taka