Wpis z mikrobloga

W końcu po świętach, znowu więcej czasu dla siebie i kolejne postępy w projekcie!

Co więcej - udało się nam wznieść w powietrze! i choć pierwszy "lot" polegał na mocnym walnięciu w ziemie, był wynikiem błędu - to już kolejne bardziej kontrolowane wznoszenia (oczywiście na odległość kilku/kilkunastu centymetrów) dały poczucie spełnienia :)

Dron unosi się przy 40% mocy silników (bez baterii)

#quadcopter #diy #projekt #elektronika #elektryka #aircraftboners #modelarstwo #samoloty #rc
Visher - W końcu po świętach, znowu więcej czasu dla siebie i kolejne postępy w proje...

źródło: comment_clRqJSBe2xpARYVB1xqv7SSNnoF3x8qh.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
@Visher: ja nie mam kompletnie pojecia jak zsynchronizować silniki :( zrobiłem sobie z nudów taką prowizorke quadocoptera, ale jak puscilem silniki to żył on własnym życiem, a w Lidli były takie helikopterki za 29,90€ tym się tak zajebiście sterowało....

• Odpowiedz
@studbazer: stabilizacja żyroskopem i akcelerometrem. Żyroskop aby kontrować przechylenia, akcelerometr żeby wesprzeć żyroskop i lepiej kontrować przemieszczenie.
  • Odpowiedz
@Visher: jeszcze tematy nie chwyciłem ale na bachelorarbeit bedzie dobre jak opisze dzialanie quadocopterka :D i zbuduje takiego.

W tym roku bedziemy mieli dostep do 3D drukarki wiec tez spoko :D
  • Odpowiedz
@gromwell: warunki, pętle... co masz na myśli? Bierzemy odczyt z akcelerometru, mając punkt odniesienia można przerobić ten odczyt na przechył, a na podstawie tego określić prędkość silników. Ale to jeszcze sporo czasu minie zanim pozwolę programowi tym sterować, bo też mam wrażenie że taki prosty układ może zawieść. Na początku sterowanie będzie za pomocą przechylania telefonem lub/i WSAD z klawiatury laptopa.
  • Odpowiedz
@gromwell: czytałem kiedyś chyba o tym, po czym stwierdziłem że miałem taki sam pomysł - bo wiedziałem, że po zwiększeniu prędkości, a później po powrocie do poprzedniej może być problem z wypoziomowaniem (trzeba będzie zaraz kontrować), dlatego też myślałem o takim przebiegu jak to ilustrują obrazki google. Niestety wyższa matematyka poza moim zasięgiem, jednak z chęcią się bym tego gdzieś nauczył - tylko gdzie i jak?
  • Odpowiedz
@Visher: chodzi o to, ze jak napiszesz sam jakieś warunki i pętle to pewnie wpadnie w oscylacje

odbije w prawo, skontruje w lewo przez co odbije jeszcze bardziej w prawo i jebs

truuuudno ci bedzie napisac ręcznie tak aby byl
  • Odpowiedz
@gromwell: no dokładnie o tym mówiłem :(

odbije w prawo, skontruje w lewo przez co odbije jeszcze bardziej w prawo i jebs

chociaż i tak się potrudzę potem z pisaniem czegoś własnego z razem z innymi, inaczej nam profesor tego nie uzna znając życie :D

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
@mucha100a: nazwał bym to osłoną śmigła, a nie tunelem.. Wycięcie tego z pianki poliuretanowej tak, aby złożyło się idealnie to sztuka przy moim procesie technologicznym (suwmiarka, linijka, metr, nożyk do papieru). Wolałem już zostawić sobie kilka centymetrów odstępu niż później patrzeć jak śmigło trze o piankę.

Ostatni fakt, to to że mocowanie nie jest supersztywne i lekko może się przesunąć względem śmigła.

Mieliśmy obiecane laserowe wycięcie, jednak przyszedł największy wróg
  • Odpowiedz
  • 0
@gromwell: nie wiem dokladnie, ale nawet teraz jak kupujesz najtanszy quadcopter z chin, to na pudełku jest wypisanych kilka patentów.
  • Odpowiedz